El MIC obre avui la seva catorzena edició, la tretzena que es disputa a la Costa Brava. El Nou Estadi de Palamós, com és habitual, serà l'escenari de l'acte inaugural, previst per a 1/4 d'11 del matí. Abans la competició ja haurà arrencat amb la disputa del duel entre el FC Barcelona i el Vic Riuprimer en categoria infantil a partir d'1/4 de 10. A les 11, un cop acabada la cerimònia d'obertura, es jugarà el partit de juvenils entre l'equip local i l'Espanyol. En aquesta edició, més de 200 equips procedents d'arreu del món participaran al torneig, representant 35 nacionalitats arribades dels 5 continents. El director del MIC, Juanjo Rovira, explica en l'entrevista les claus de cinc intensos dies de futbol, amb la disputa de 600 partits i un impacte econòmic per a Girona i la Costa Brava de 3,5 milions d'euros.

Quins són els principals atractius de l'edició d'aquest any?

El MIC presenta els atractius de sempre. És una competició per a jugadors i cultures dels cinc continents, on participen equips locals més modestos amb d'altres de gran potencial mundial. Aquest any també fem la segona edició del MIC Integra, per a discapacitats, i com a novetat posem en marxa una aplicació de mòbil que aplicarà en un torneig de futbol base una tecnologia que ja s'usa en el professional. Qualsevol pare que tingui nens jugant al MIC, des de qualsevol racó del món, podrà seguir minut a minut el torneig, veure estadístiques, alineacions, gols dels partits... Aquesta mena d'aplicacions ja existeixen en el futbol professional però mai s'havien usat en un torneig de base. Això també ens donarà estadístiques per al futur: d'aquí un temps, si algun jugador que passa pel MIC arriba a ser important, sabrem exactament quina actuació va tenir aquí. Dilluns aquesta aplicació ja s'havia descarregat en 18 països diferents.

Quanta gent mobilitzen?

Directament unes 250, més tota la gent dels ajuntaments, els àrbitres, els autobusos, els hotels... tot el que hi ha al voltant del torneig i que és incalculable. Tenim 4 persones que des del setembre fins ara treballen a jornada complerta pel MIC.

Què no es perdrà del MIC?

El MIC Integra dissabte el matí. Els qui l'any passat vam viure la primera edició sabem que va ser increïble. Que persones discapacitades es puguin sentir també importants, estimades i valorades en el terreny esportiu no té preu. Intentaré arribar als 24 camps de futbol on hi haurà partits per saludar la nostra gent i els col·laboradors. I veuré molt futbol, molts nanos practicant el seu esport favorit i compartint la vida amb d'altres de cultures i experiències diferents.

Hi ha marge per crèixer?

Sempre hi ha petits detalls per millorar. Crèixer? En la categoria infantil és impossible, tenim inscrits 64 equips i no en podem admetre més. A les altres encara hi ha possibilitats de crèixer, sempre que no es perdi el nivell de qualitat.

Tretzena edició gironina del MIC. La del 2015 també està garantida a la Costa Brava pel conveni amb els ajuntaments i la Diputació. A partir del 2016 hi ha risc de perdre el torneig?

S'ha de tenir memòria. Quan el MIC va venir a Catalunya després d'una primera edició a Canàries i no érem ningú, les comarques gironines ens van obrir les portes. Mentre aquest binomi entre l'organització del MIC i Girona segueixi no es pot pensar que se'n vagi a algun altre indret. Nosaltres protocolàriament lliguem la continuïtat a convenis polítics amb els ajuntaments però el nostre desig és que quan hi hagi ajuntaments nous, a partir de l'edició de 2016, seguim aquí. El present del MIC és a Girona i el futur, també.

Durant l'any té moltes ofertes per endur-se el MIC a un altre indret?

Més que ofertes per endur-nos el MIC són per organitzar-ne una rèplica en un altre lloc. Però el MIC és únic i és de la Costa Brava. Si algú vol que fem un torneig de l'estil del MIC se'n pot parlar, sempre que sigui en unes altres dates. El MIC sempre serà el de la Costa Brava.

El principal atractiu del MIC és que un equip de poble es pugui enfrontar, per un dia, amb un de Lliga de Campions?

Sí, però no només que s'hi pugui enfrontar, sinó que hi pugui conviure i conèixer altres formes d'entendre la vida. El MIC no s'acaba als terrenys de joc, continua als menjadors, als autobusos, a les sales d'esbarjo dels hotels... Demà (avui per al lector), nens del Barça i del Madrid podran compartir la final de Copa per televisió amb tota la naturalitat del món. A vegades les coses es magnifiquen i el que nosaltres volem és naturalitzar-les. El futbol és un esport d'equip, amb molts beneficis per a l'educació integral dels nens. Per això ens hem adherit al programa Joc Net que impulsa la Federació Catalana de Futbol.

Quins són els millors jugadors que han passat pel MIC en aquests catorze anys?

Neymar i Coutinho van impactar i crear molta expectació. Però també Messi o tants d'altres jugadors. Jo recordo també Cristian Ceballos, que ara és a la Premier i que quan va venir fa anys amb el Barça va impactar, o Ibrahima amb el Màlaga, que va ser tot un fenomen. Però no només hem de mirar els jugadors dels equips grans, encara que el gran percentatge de futures estrelles surtin d'aquests. Fontàs va jugar el MIC amb el Banyoles, Sergi Roberto amb el Reus, Sergio Busquets amb el Jàbac, Mata amb l'Oviedo...