Damià Soria fa anys que es mou pel bàsquet gironí. En el seu moment va ser jugador de diferents clubs locals i, des de fa un grapat de temporades, ha estat entrenant equips de base. Va ser així fins l'any passat, que dirigia el cadet B del Sant Josep. Ara mateix no entrena tot i mantenir encara molts vincles amb el món del bàsquet. Diumenge al matí va anar al pavelló de Sant Josep a veure els seus antics jugadors, ara la majoria formen part del cadet preferent del Club Escola Bàsquet Girona que ha heretat bona part dels equips del liquidat històric club parroquial, però es va trobar amb la sorpresa que el president del club, Eduard Alonso, va cridar els Mossos d'Esquadra perquè el fessin fora del pavelló. "No vaig poder veure un partit al pavelló on he jugat i he entrenat la meitat de la meva vida", explica Sòria a qui, efectivament, una parella d'agents de la policia autonòmica el va convidar a sortir de l'històric pavelló de Sant Josep. "Van ser molt correctes, em van dir que ho sentien i que ja veien que no havia fet res dolent, però que el president del Sant Josep exercia el seu dret d'admissió en un recinte privat. Si la junta del club no vol que hi entri jo no puc anar a veure cap partit a Sant Josep".

La situació, molt estranya en l'esport no professional i en un lloc com Sant Josep vinculat al bàsquet de formació des dels anys seixanta, es pot explicar, segons Damià Sòria, per la seva complicada relació personal amb Eduard Alonso que, la temporada passada encara amb l'antic club Sant Josep, tenia un fill jugant a les seves ordres en el cadet B. "També m'acusen que jugadors que l'any passat estaven al Sant Josep hagin decidit marxar aquest any al CBA, una acadèmia de Canàries o al Manresa". Diu Sòria que és veritat que va aconseguir una prova de cinc dies a Las Palmas a Yankuba Sima que li va acabar reportant una beca completa jugar i estudiar a Canàries al jove pivot gironí, de disset anys i 2,05 d'alçada.

Una versió, la dels problemes en la relació entrenador/pare de la temporada anterior i el fitxatge de Yankuba Sima, que és substancialment diferent a la que defensa el president de l'Escola de Bàsquet Girona qui, pràcticament, diu no saber ni qui és Yankuba Sima. "No podem estar empipats perquè aquest jugador no ha estat mai amb nosaltres, crec que l'he vist un parell de cops", diu Edu Alonso que, però, confirma fil per randa el que va succeir dissabte passat. "Ell ja sabia que no podia venir al pavelló. Era una decisió que va prendre la junta a proposta d'un dels seus membres que sóc jo. Paguem un lloguer per l'ús d'aquest pavelló que és privat i tenim dret a utilitzar el dret d'admissió cap a una persona que no és positiva per al club". Per a Edu Alonso el problema neix de la negativa dels responsables esportius de la nova escola, Toni Espinosa i Martí Serra, a comptar amb Sòria com a entrenador aquesta temporada. "Ells se'ns va oferir per entrenar aquest any, però vam considerar que no era el perfil que ens convenia i ell no s'ho va agafar bé", detalla Alonso que, personalment, es desmarca d'aquesta decisió. "Sóc el president, però jo ni dic a en Toni (Espinosa) si ha d'agafar un entrenador o un altre". A partir, d'això, sempre segons Alonso, Damià Soria hauria mantingut una posició critica contra el club públicament i això els hauria fet prendre la decisió de vetar-li l'accés al pavelló. Una decisió que, però, segons Sòria no hauria estat votada unànimament per la junta perquè "no he tingut mai cap problema amb els altres membres i, quan me'ls he trobat darrerament sempre han estat molt correcte amb mi". Espectadors de primer fila del que va passar al pavelló de Sant Josep són els pares que, sorpresos per la situació, no tenen males paraules per al que va ser l'entrenador dels seus fills la temporada anterior i advoquen per oblidar el passat. "No trobo bé que en Damià no pugui entrar al pavelló. Tots plegats haurien d'oblidar el que va passar l'any anterior i com a pares saber que el teu fill pot jugar més o menys amb un entrenador", comenta un pare encara sorprès amb la presència policial al pavelló.