El nou Barcelona del brasiler Neymar da Silva i l'argentí Gerardo 'Tata' Martino intentarà iniciar, a partir d'aquesta temporada, un altre cicle triomfal que mantingui a l'entitat blaugrana a l'elit del futbol mundial. La primera prova de veritat és aquest diumenge, a les 19 h, quan el Llevant visitarà el Camp Nou.

Neymar ho farà com a complement de Leo Messi en el terreny de joc mentre que Martino intentarà guiar l'equip català des de la banqueta.

El tècnic de Rosario ha arribat, amb la pretemporada ja planificada, com a recanvi d'urgència de Tito Vilanova, que ha recaigut del càncer que pateix en la glàndula paròtida des de fa any i mig.

Amb la retirada de Vilanova s'escenifica, de la forma més inesperada, un final de cicle al Barça, un lustre d'èxits que va començar amb Pep Guardiola i els seus catorze títols i que, la passada temporada, va continuar qui va ser el seu segon amb la conquesta de la Lliga dels cent punts.

Martino, admirador del futbol del Barcelona i deixeble avantatjat del seu compatriota Marcelo Bielsa, arriba al Camp Nou sabent que, al club català, l'estil 'made in Barça' pot evolucionar, però mai es discuteix.

Per això, el Tata ja va deixar clar en la seva presentació que tenia la intenció de tocar molt poques coses. Si de cas recuperar aquelles que s'han anat perdent amb el pas de temps, el desgast del model i la borratxera de títols i que havien convertit el Barcelona en un dels millors equips de la història.

Recuperar la pressió a dalt, la circulació de pilota a velocitat de vertigen i mantenir la fam de triomfs són els principals reptes que s'ha marcat Martino en la seva primera temporada.

Per això comptarà amb l'ajuda d'una plantilla que amb prou feines presenta variacions respecte a la de la temporada passada. Eric Abidal, David Villa i Thiago Alcántara han marxat, però ha arribat Neymar, cridat a ser el nou ídol de l'afició culer fins on Messi ho permeti.

Aconseguir que el brasiler s'integri el més aviat possible i pugui formar una dupla mortífera amb l'argentí de les quatre Pilotes d'Or, sense que l'equip se'n ressenti en el pla col·lectiu, és un altre dels reptes del nou entrenador.

Amb Carles Puyol encara recuperant-se de l'artroscòpia a la qual es va sotmetre la passada temporada, l'equip encara s'ha de reforçar amb una última peça: l'anhelat central.

Al centre del camp, un cop resolt el dubte sobre la continuïtat de Cesc Fàbregas -pretès pel Manchester United- Martino té la missió de fer créixer el jove Sergi Roberto fins a convertir almenys en una peça de recanvi tan important com ho era Thiago , que ha marxat al Bayern de Guardiola a la recerca de més minuts.

Un altre del planter, el mexicà Jonathan dos Santos, que no comptava per a Vilanova, ha convençut el nou tècnic, i finalment es queda al Barça per donar un cop mà a la medul·lar.

En el capítol de baixes, el Barcelona segueix intentant col·locar de nou al mercat a Isaac Cuenca i Ibrahim Afellay. Tots dos van ser cedits l'any passat l'Ajax i el Schalke 04, respectivament, i van tornar lesionats, cosa que fa més complicat desfer-se'n abans que finalitzi el termini de contractacions.