Dan Martin es va coronar ahir com a guanyador de la Volta a CAtalunya en la darrera etapa a Barcelona. L'escalador irlandès va guanyar després de resistir el ritme diabòlic del Katusha i els atacs del català Joaquim Purito Rodríguez que, en les vuits ascensions a la muntanya màgica de Montjuïc, no ha aconseguit esgarrapar els 17 segons que li treia Dan Martin.

A les rampes de Montjuïc Purito ho va intentar, era l'ara o mai. Però Dan Martin va resistir amb fortalesa els quatre atacs del seu perseguidor, l'últim a quatre quilòmetres de meta, en una etapa en la qual el belga Thomas de Gendt (Vancsoleil) va vèncer en l'esprint a un grup reduït en el que es trobava l'italià Michele Scarponi (Lampre), que li va arrabassar el tercer lloc al colombià Nairo Quintana (Movistar). Scarponi, de 33 anys, va protagonitzar la sorpresa del dia i en un fulminant atac en la penúltima pujada a Montjuïc que li va treure 21 segons a un Quintana que es va quedar a un sospir del podi.

A Barcelona, Martin ha tocat la glòria després d'una Volta que s'ha merescut després que a les carreteres del Pirineu català fes l'etapa de la seva vida, digna d'un gran escalador. L'estrella de l'irlandès va aparèixer a Port Ainé, en l'etapa reina, el dia en el qual el llavors líder de la prova, Alejandro Valverde (Movistar), va abandonar després d'una caiguda en el descens de la Llosa del Cadi. Amb Valverde a casa, semblava que en aquella llarga jornada per les cimeres del Pirineu català es veuria un duel titànic entre Wiggins, vigent campió del Tour de França, i "Purito" Rodríguez, millor ciclista en 2012 segons la Unió Ciclista Internacional. Però ni el del Sky, ni el del Katusha van poder amb una escapada primerenca de Martin, que a Port Ainé es va vestir a amb el mallot de líder per no tornar-lo a deixar en el que quedava de setmana.