Després de la seva impressionant victòria a Port Ainé, el líder de la Volta a Catalunya Daniel Martin (Garmin Sharp) va treure petroli en la cinquena etapa, entre Rialp i Lleida, en augmentar en quatre segons el seu avantatge sobre Joaquim "Purito" Rodríguez, segon en la general.

La Volta de 2013 no entén de dies de transició i quan semblava que l'etapa d'aquest divendres serviria perquè els corredors prenguessin forces després de la duresa pirinenca, Martin va aconseguir una bonificació d'un segon en un esprint intermedi i va tallar en la meta Purito Rodríguez, que es va deixar tres segons.

Subcampió en l'edició de 2011, aquest irlandès resident a Girona va deixar en un segon pla la victòria en l'esprint que el canadenc François Parisiene es va apuntar després de superar Samuel Dumoulin (AG2R) i Stephane Poulhies (Cofidis), segon i tercer respectivament.

Martin va entrar novè en el grup de tretze velocistes que va lluitar per a la victòria d'etapa, demostrant a Lleida que no va de broma i que farà suar Purito per escriure el seu nom per segona vegada en el palmarès de la prova catalana. A Lleida no només va mantenir el mallot de líder, sinó que va segellar el seu avantatge en 14 segons sobre Purito, 42 sobre el colombià Nairo Quintana (Movistar) i 46 sobre el guanyador de l'últim Tour de França, Bradley Wiggins (Sky).

Avui es disputa l'etapa entre Almacelles i Valls, una jornada traïdora de 200 quilòmetres en la qual els corredors hauran de superar l'Alt de l'Illa, un port de segona categoria situat a 14 quilòmetres de meta. La Volta més trepidant dels últims anys arriba a la fi demà. Ara només falta per saber si el vencedor serà un irlandès de Girona o un català del Vallès.