Un immens Dan Martin (Garmin Sharp) va posar ahir la directa per aconseguir la Volta a Catalunya després d'aconseguir una colossal victòria en l'etapa reina, amb final a l'estació d'esquí de Port Ainé. Martin discutirà la victòria a Joaquim Rodríguez (Katusha). El ciclista irlandès va arrabassar el mallot de líder de forma brillant a Alejandro Valverde (Movistar), que va abandonar la carrera en patir una caiguda, i es jugarà la victòria final amb el corredor català, segon a la general de la Volta més emocionant dels últims anys.

Martín, de 26 anys i resident a Girona, va aconseguir un triomf apoteòsic després de culminar una atac matiner ple de força i perseverança que va dibuixar en els primers quilòmetres de l'ascensió a Port Ainé, últim port d'una jornada per a valents. L'irlandès va aconseguir la desena victòria de la seva carrera i va treure 10 segons d'avantatge a Purito, que, si vol situar-se al capdamunt del calaix, haurà de pitjar l'accelerador en l'última etapa amb els vuits ascensos a la mítica muntanya de Montjuïc de Barcelona.

La fita de l'irlandès va tenir doble mèrit, ja que va liderar el grup de 25 aventurers que en el quilòmetre 40 es van atrevir amb una fuga primerenca. La pujada als mítics ports pirinencs del Cantó i de Port Ainé, tots dos de categoria especial, feia que totes les mirades estiguessin posades en Wiggins, Rodríguez i Valverde. Però els pronòstics, que apuntaven un final de bojos amb els grans espases lluitant per deixar la Volta vista per a sentència, se'n va anar en orris amb la caiguda de Valverde que el va obligar a abandonar. Mentrestant, Martin es va creure que podia ser el seu gran dia i a 15 quilòmetres de meta va imposar un ritme diabòlic. Quintana i Rodríguez van llançar un atac per mantenir-se vius en la general però Wiggins no i es queda ja a 36 segons.