Els principals aspirants a la victòria final en la Volta a Catalunya van aprofitar la segona etapa, amb inici a Girona i final a Banyoles per agafar forces en la vigília de l'inici de la muntanya, en una jornada en la qual el belga Gianni Meersman (Omega Pharma) va tornar a repetir triomf. Meersman, en un gran moment de confiança, va sorprendre els pocs velocistes del pilot i va aprofitar el perfil pla de l'etapa de 160 quilòmetres per mantenir-se com a líder de la prova, després d'imposar-se en un esprint massiu a Daniele Ratto (Cannondale) i Bret Lancaster (Orica GreenEdge).

Bradley Wiggins (Sky), Joaquim Purito Rodríguez (Katusha) i Alejandro Valverde (Movistar), principals favorits, es van mantenir en un segon pla i van entrar a la meta amb el grup principal, a l'espera de les etapes dels Pirineus per presentar la seva candidatura al triomf final.

La segona etapa era clarament de transició, ideal per agafar forces abans de les dues colossals etapes pirinenques, amb final a les estacions d'esquí de Vallter 2000 i Port Ainé, que el pilot haurà d'afrontar en els pròxims dos dies. Així, en totes les travesses figuraven els pocs velocistes inscrits en aquesta Volta eminentment muntanyosa. Noms com Samuel Dumoulin (AG2R), Andrea Guardini (Astana), Allan Davis (Orica Greenedge) o Julien Simon (Sojasun) eren els favorits per emportar-se la victòria d'etapa amb final als carrers de Banyoles.

Els pronòstics no es van complir i la victòria es va decidir en un esprint final molt complicat tècnicament on cap equip va aconseguir controlar bé l'arribada. Va sorprendre, potser, que cap dels homes ràpids del pilot lluités per emportar-se el ram de flors de guanyador d'etapa. I així va ser com va tornar a aparèixer Meersman, el més llest, que va arribar sense fer soroll als metres finals per prendre l'etapa a Ratto i a Lancaster, en un esprint accidentat en el qual fins a quatre corredors van provar el sempre amarg gust de l'asfalt. Avui arriba l'hora de la veritat en la Volta amb una etapa amb inici a Vidreres i final a Vallter 2000, un port de categoria especial que segurament traurà Meersman del lideratge.