El Mundial de Fórmula 1 ha tornat i amb ell dos noms il·lustres de la competició, el del finlandès Kimi Raikkonen i el del seu equip, Lotus, es tornen a situar en el centre d'atenció. L'històric equip anglès, que la temporada passada ja va aconseguir un lloc entre els millors, va fer el primer pas per tornar als seus temps de glòria de la mà del pilot finlandès, qui ahir va adjudicar-se la primera victòria del campionat. Amb la victòria a Melbourne (Austràlia), el de Lotus es va convertir en el primer líder del campionat per davant de Fernando Alonso (Ferrari), segon, i Sebastian Vettel (RedBull), gran dominador les temporades anteriors, tercer.

Raikkonen, de 33 anys, va assolir la seva victòria número 20 a la F1, la segona després del seu retorn, l'any passat- amb l'experiència de dos anys en el Mundial de ral·li-, i va prendre el comandament d'un campionat que ja va guanyar el 2007, quan pilotava per a Ferrari. Kimi va vèncer una carrera molt moguda marcada pel comportament dels pneumàtics, en la qual també va signar la volta ràpida -la 38a de la seva trajectòria- i en la qual va avançar sis llocs, després d'haver acabat setè la qualificació. Suspesa dissabte per la pluja, després de disputar-se només la primera ronda (Q1), la resta de la qualificació es va acabar disputant unes hores abans de la cursa.

Vettel, a bord del seu "Hungry Heidi" (Famolenca Heidi), nom que va assignar al seu RB9 i amb el qual manté la tradició de batejar els seus monoplaces, va fer la "pole". El seu company australià, Mark Webber, va arrencar des del seu costat en el segon lloc, però en la sortida va perdre cinc posicions. Els dos Ferrari de Massa i Alonso, que havien començat quart i cinquè, respectivament, van avançar dos llocs i es van col·locar darrere del triple campió més jove de la història de la F1. Raikkonen, que en la sortida es va situar cinquè rere Lewis Hamilton (Mercedes), que havia sortit tercer, va trobar la fórmula guanyadora anb una estratègia a només dues aturades. Va ser l'únic que la va utilitzar d'entre els primers sis classificats (que van aturar-se tres vegades), en una carrera en la qual Massa va acabar quart, per davant de Hamilton i Webber.

La petita sorpresa la va donar l'alemany Adrian Sutil (Force India), que, a diferència dels deu primers classificats, va arrencar amb els pneumàtics intermedis i va concloure setè, amb una tàctica de dues aturades. El de Force India, que retornava després d'una temporada absent a la Fórmula 1, va aribar a liderar una carrera que va comptar amb fins a set líders diferents.

Alonso va efectuar la seva primera parada als boxs en la novena volta, igual que Raikkonen, que va tornar a entrar en garatge en la 33a i no hi va tornar fins a aconseguir la victòria. Raikkonen va guanyar ahir per segona vegada a Austràlia, on ja s'havia imposat el 2007. Alonso, que havia vençut a Melbourne el 2006 amb Renault, va igualar el segon lloc que va recollir un any després amb McLaren. D'aquesta manera, l'asturià va signar el seu segon millor inici de temporada des del 2010, quan es va estrenar amb Ferrari ?guanyant la primera cursa, a Bahrain.

Alonso supera Vettel

El monoplaça vermell va millorar notòriament les prestacions respecte a l'any passat, quan el doble campió mundial asturià va concloure cinquè, després d'haver arrencat dotzè. Alonso, que tornaria a parar en la volta 39 -mantenint els pneumàtics intermedis-, va superar Vettel després de la seva segona entrada als garatges, en la volta 20, i va complir el seu desig de pujar al podi en un cap de setmana complicat.

Encara que en la última part de la carrera va deixar entreveure possibilitats de victòria, el d'Oviedo es va acabar conformant amb el segon lloc, davant de Vettel i per darrere de Raikkonen, que va anar al límit fins el final. El finès va marcar la volta ràpida en l'avantpeúltima volta i va pujar a dalt de tot del podi per convertir-se en el primer líder del Mundial 2013.

En una jornada on van sobressortir els Lotus, Ferrari, Red Bull i Mercedes, el gran damnificat va ser l'equip McLaren. Sergio Pérez, que s'estrenava amb les bales platejades, va quedar-se a només sis dècimes dels punts, en l'onzena posició. El seu company Jenson Button va finalitzar al novè lloc, a just per darrere de Paul Di Resta (Force Inidia).

Esteban Gutiérrez, que va substituir Pérez a Sauber, va ser el millor dels cinc debutants i va finalitzar tretzè a Albert Park. Pastor Maldonado (Williams), l'únic veneçolà que ha guanyat una carrera de Fórmula 1 -el Gran Premi de Catalunya de l'any passat-, va sortir de la pista en el primer revolt de la volta 25 i va abandonar. Pitjor ho va tenir Nico Hulkenberg, que ni tant sols va arribar a situar-se a la graella de sortida. Alonso podrà atacar el liderat del Mundial el proper cap de setmana a Sepang. Un circuit on l'asturià va guanyar l'any passat per tercera vegada, amb tres cotxes diferents: amb anterioritat ho havia fet el 2005, amb Renault, i dos anys després, a bord d'un McLaren.