Amb l'impuls anímic que va donar la victòria davant l'Osca diumenge passat, i tres punts més que el mantenen als llocs de privilegi, el Girona visitarà aquest dissabte el Recreativo amb la intenció de donar per fi el cop d'efecte desitjat lluny de Montilivi, on ja fa més de tres mesos que no es guanya. Els de Rubi hi arribaran no amb l'etiqueta de favorit però sí la de candidat a fer el play-off d'ascens. Serà el retorn dels blanc-i-vermells al Nuevo Colombino de Huelva, on la temporada passada van escriure una de les tardes més negres i esperpèntiques de l'actual etapa a Segona Divisió A, que va suposar l'adéu de Raül Agné i un capvespre surrealista per obra i gràcia de Lautaro Novach (fill de l'aleshores assessor del club, Mauricio Novach), i els seus tweets. La truita s'ha girat una temporada després i el Girona, amb un pressupost reduït a la meitat, s'hi presentarà amb galons i un respecte guanyat a pols.

Era la jornada 20 (14 de gener), el Girona estava enfonsat al pou de la classificació (penúltim amb16 punts) i Raül Agné se la jugava. Sobre el terreny de joc, els gironins van ser una caricatura d'equip a mans d'un Recreativo que, sota la batuta de Jordi Matamala, va perdonar una golejada més clara (3-0). "Cal fer quelcom. O se'm fa fora a mi, o a tots els jugadors" va dir Agné, ja sense forces per revertir la situació, a la conferència de premsa, conscient que aquell havia esta el seu darrer partit. Dels jugadors que van participar en aquell partit set ja no són a l'equip (Santamaría, Tortolero, Dorca, Óscar Díaz, Coro, Nieto i Saizar).

La derrota va suposar que el Girona toqués fons esportivament però el vespre i sobretot la nit encara donarien molt més de si, gràcies sobretot a la figura de Lautaro Novach, el fill de l'assessor extern del Consell. El vailet en qüestió va retransmetre a través de la xarxa social Twitter la destitució de Raül Agné i les negociacions amb els futurs substituts (Josu Uribe, Javi Salamero i fins i tot David Vidal). Novach júnior parlava de reunions, cares llargues, converses telefòniques pujades de to i de protagonsites com el seu pare, Mauricio, el llavors director esportiu, Mario Barrera, el president Ramon Vilaró i via telefònica, Josep Delgado.

L'endemà el Consell d'Administració feia oficial l'adéu d'Agné i l'arribada de Josu Uribe. S'obria una etapa de dos mesos amb fitxatges improductius i molta inestabilitat institucional. Josep Delgado, veient que el vaixell s'enfonsava, va decidir posar a la venda el club a un euro i després se'n va desdir abans de tornar a ?desaparèixer. Uribe va deixar el seu lloc a Javi Salamero, que aconseguiria revifar un equip moribund i salvar-lo a dues jornades del final davant el Vila-real B (2-1) a Montilivi.

Del drama al somni

Una temporada després tot és pau i glòria a Montilivi. Els protagonistes són uns altres i l'equip és l'autèntica revelació de la temporada. De la mà de Rubi, el Girona, des de la humilitat, s'ha guanyat el dret a somiar amb l'ascens amb una plantilla molt més barata que la de temporada passada. D'aquesta manera el Girona aterrarà al Colombino amb l'objectiu de tornar a ser un equip sòlid també fora de casa. I és que ja fa quatre jornades que no puntua a domicili, on ha perdut consecutivament i oferint una pobra imatge a Sabadell (4-1), Ponferrada (2-0), Las Palmas (5-2) i Gijón (4-0).