El Barça de Messi, Iniesta, Xavi i Valdés intentarà conquistar aquest vespre l'únic títol sense trofeu que no té, el d'una remuntada europea, cosa que no va aconseguir en el passat davant l'Inter de Milà ni el Chelsea. Per fer-ho necessita superar el 2-0 amb el qual viatja el Milan al Camp Nou. El millor Barça de la història, al qual no li falta ni un sol títol i ha batut tots els rècords, té aquest deute pendent. Ho va reconèixer Xavi Hernández, un dels referents de l'equip. En el record, les eliminacions de la temporada 2009-10 en les semifinals de la Champions davant l'Inter (3-1 a l'anada; 1-0 a la tornada) o la de l'any passat davant el Chelsea (1-0 a l'anada; 2-2 a Barcelona). D'aquests dos precedents negatius l'equip n'haurà après que les presses no són bones companyes, però sobretot que cal disposar d'un pla B per superar les tancades defenses dels rivals davant els blaugranes.

El repte torna a ser màxim. L'equip blaugrana s'ha anat apagant a poc a poc en l'últim mes. Messi segueix marcant, però a l'equip li costa més i no té els automatismes del passat, especialment en defensa, el taló d'Aquil·les dels barcelonistes i aquest detall avui és fonamental. A més més, la baixa del seu entrenador, Tito Vilanova, que es recupera d'un càncer a Nova York, pesa en l'ànim de l'equip i també en la presa de decisions tàctiques. Avui el Barça necessita donar-li la volta a l'eliminatòria i també a la seva dinàmica. Amb la percepció que la Lliga l'ha guanyat des de fa setmanes, el nivell de pressió ha baixat i a l'hora de competir de nou, l'equip se n'ha ressentit.

Per reeixir, els blaugranes necessiten oferir quelcom de diferent. No es descarta que jugui amb una defensa de tres, amb Alba o Adriano d'extrems o que obri el camp a partir de les accions dels carrilers, encara que el factor clau serà la zona per la qual transita Messi. Aquest serà el punt clau. El Milan i el Reial Madrid, últims guanyadors del Barça, han acorralat l'argentí acumulant migcampistes i defenses a la zona central i els blaugranes no han trobat solucions. Davant del Milan, la possibilitat de jugar amb un 9 pur perquè els centrals no ajudin en el marcatge a Messi guanya enters. Alexis i Villa són els candidats, i el xilè sembla estar un esglaó per sobre de l'asturià.

No sembla que el Barça torni a jugar amb un equip ple de pilotaires i Fàbregas segurament no hi serà d'inici. A la resta d'alineació no hi ha d'haver sorpreses. Alves, Piqué, Puyol i Alba compondran la defensa; Busquets, Xavi i Iniesta estaran a la zona de creació i Messi podria estar acompanyat en atac per Pedro i Alexis.

I el rival? El Milan assegura que no prepara cap emboscada com en el partit d'anada. L'avantatge (2-0) li permet especular, però l'any passat ho va fer davant ?l'Arsenal també en vuitens de final (4-0 en l'anada) i va estar a punt d'endur-se un disgust (va perdre 3-0). A San Siro, en un partit que semblava abocat a l'empat, els milanistes van treure el màxim profit de dues accions puntuals, una d'ella precedida d'una mà claríssima.

Tot apunta que Massimiliano Allegri no variarà el dibuix, un esquema que ha permès al seu equip remuntar fins a la tercera posició a la Serie A i que els canvis seran mínims i obligats. La principal baixa serà la de Pazzini, lesionat en l'últim partit contra el Gènova, mentre que sí que viatjarà el Philippe Mexes, encara que el el francès és dubte a causa de problemes musculars. En atac, sense Mario Balotelli, les opcions passen per 'El faraó' Stephan El Shaarawy, el ghanès Kevin Prince Boateng i el jove Mbaye Niang. A la mitja, l'entramat el formaran segurament Riccardo Montolivo, Massimo Ambrosini i Mathieu Flamini, mentre que en defensa hi haurà Antonio Abate, Cristian Zapata i tot dependrà de les condicions de Mexes. Avui també es juga l'eliminatòria Schalke-Galatasaray (1-1)