Al futbol gironí, com aquell qui no vol la cosa, li ha sorgit una despesa extra amb la qual no comptava. Els clubs de la demarcació, com també els de tot Catalunya, han d'assumir aquesta temporada una part del cost de la mutualitat que garanteix l'assistència mèdica de tots els futbolistes, cosa que no havia passat durant els sis anys anteriors. En?guany, a diferència del que havia anunciat l'actual president de la Federació Catalana de Futbol (FCF) Andreu Subies, durant la seva campanya electoral (afirmava, en un dels punts forts del seu programa, que mantindria la gratuïtat de l'assegurança mèdica), són les entitats o els pares i mares dels jugadors els que estan obligats a cobrir part dels vora 600.000 ? que això suposa.

Aquest canvi respecte a les sis anteriors temporades ha aixecat un xic de polseguera, doncs bona part dels clubs de les comarques de Girona no han encaixat la novetat amb gaire bona sintonia. La Federació, però, es defensa, al·legant que la situació anterior era "insostenible" i que la mutualitat gratuïta no es podia mantenir. Així ho assegurava ahir a Diari de Girona el delegat gironí de la FCF, Jordi Bonet, qui explicava també que aquest curs hi ha "més avantatges" que en anys anteriors: "Hem passat a controlar la totalitat de l'assistència mèdica als jugadors, quan abans tot això era extern. Cal tenir en compte que per 40 euros i escaig qualsevol futbolista pot ser atès en un bon grapat d'hospitals, clíniques o centres mèdics de la demarcació".

Xifres en mà, aquesta temporada per a qualsevol jugador juvenil o cadet els clubs han d'abonar una xifra propera als 45 ?. A la resta de categories, però, aquesta despesa es veu reduïda al subvencionar-ne la FCF una part: els infantils paguen 14 ? i els alevins, benjamins i prebenjamins, 6. "Es paga només un cop l'any i qualsevol incident queda cobert. És una despesa, però són molts els avantatges", defensava Bonet.

Parlava ahir d'avantatges el delegat de la FCF, però el parer dels clubs gironins, majoritàriament, ratlla més el desacord que no pas altra cosa. Alguna de les entitats, com el cas de la Unió Esportiva Figueres, se sent "enganyada", com bé reconeixia ahir el seu president Pere Aguado, davant la "promesa incomplerta" d'Andreu Subies. Els altempordanesos, per fer front a aquest cost extra, han decidit que siguin els pares o els mateixos jugadors els qui abonin la quantiat pertinent a cada categoria.

Tampoc s'ha encaixat massa bé la nova a Palafrugell. Rodolf Savall, president del club blanc-i-negre, així ho feia saber: "Cada dia surt més car jugar al futbol i, amb aquesta decisió, la Federació ha demostrat no tenir massa llums. S'han passat una mica; hi ha quantitats un pèl elevades". En el seu cas, és l'entitat baixempordanesa la qual es farà càrrec de cobrir la mutualitat.

En canvi, s'han vist obligats a apujar les quotes anuals clubs com el Llançà o l'AD Guíxols. En el cas ganxó, a diferència d'altres, el parer del president Emili Vilert era menys negatiu: "Si existeix una mútua, com és el cas, està bé que haguem de pagar-ne una quantitat. Ara bé, no hi estic massa d'acord amb les xifres. És exagerat que per un juveni o cadet s'abonin més de 40 euros".

Certa resignació arribava des de Peralada, on Josep Isern lamentava la decisió presa des de l'ens federatiu català. "Significa una mala passada per a nosaltres perquè no són bons temps per apujar les quotes, com ens hem vist obligats a fer. Tanmateix, no val la pena protestar perquè no arribarem enlloc. Si pagar serveix perquè l'atenció mèdica sigui més àgil i funcioni molt millor que abans, perfecte", assenyalava.