Stefan Bradl (Kalex) ja pot cantar victòria. Márquez avui no serà a la graella de sortida, per la qual cosa l'alemany, que arrribava a Xest amb 23 punts d'avantatge en la classificació del Mundial, ja és campió del món de Moto 2. El pilot lleidatà ahir va organitzar una roda de premsa per confirmar que no participarà en el Gran Premi de la Comunitat Valenciana ja que encara no s'ha recuperat dels seus problemes de visió. Tal com va explicar el seu equip, Márquez va intentar esgotar fins a l'últim moment qualsevol possibilitat de poder lluitar pel títol, però el pilot encara no està refet de la caiguda que va patir en els entrenaments del passat GP de Malàisia. Aquella dura caiguda soferta fa dues setmanes va enterrar les esperances del pilot català, qui malgrat tot va signar una gran temporada en el seu primer any a la categoria amb set victòries, onze podis, set poles i dues voltes ràpides en carrera.

Després de proclamar-se campió mundial de 125cc completant una magnífica temporada, Marc Márquez (Cervera, 17 de febrer de 1993) va saltar a la categoria de plata del Mundial. La seva adaptació no va ser fàcil -tres abandonaments en les tres primeres carreres-, però una vegada que es va acomodar va començar una remuntada estel·lar cap a un títol que només la mala sort li ha impedit aconseguir.

En la part intermèdia de la temporada, va sumar sis victòries en set carreres fins a agafar el lideratge del Mundial al Japó a falta de tres proves. Bradl va tornar a ser líder a Austràlia, però la caiguda de Márquez a Sepang va privar els aficionats de dues carreres plenes d'emoció en la lluita pel títol.

Márquez tindrà l'oportunitat de redimir-se la temporada que ve, que tornarà a disputar en Moto2 després de descartar un possible salt a MotoGP. "El meu pilotatge ha progressat a un nivell que no esperàvem, he anat millorant pas a pas i crec que la millor opció és estar un any més en Moto2", va declarar fa poc.

En MotoGP Casey Stoner ?(Honda) va recollir a Xest la seva dotzena pole de la temporada, igualant així el rècord que té Mick Doohan des del 1997. De fet, Stoner va ser l'únic dels favorits que avui ocuparà la primera posició de la graella, ja que en Moto 2 va dominar l'italià Michele Pirro (Moriwaki) i en 125 c.c., el britànic Danny Webb (Mahindra). Stoner no només va ?mantenir la seva línia exitosa sinó que literalment va doblegar amb una suficiència esbalaïdora tots els seus rivals a l'avantatjar en més d'un segon el seu perseguidor Dani Pedrosa (Honda). El català va ser segon per davant del nord-americà Ben Spies (Yamaha), l'únic dels pilots oficials de Yamaha present a València, ja que Jorge Lorenzo va confirmar la seva absència per donar descans a la seva malmesa mà. En Moto 2, l'italià Michele Pirro (Moriwaki) va aconseguir el millor temps d'entrenaments en Moto2, la seva primera millor classificació d'aquest tipus, en una sessió truncada per la pluja. El ja matemàticament campió del món, l'alemany Stefan Bradl (Kalex), va acabar quart els entrenaments.

En 125 c.c. el britànic Danny Webb i la marca índia Mahindra van fer la seva primera pole. De la seva banda, el gironí Maverick ?Viñales (Aprilia) va recollir el ?vuitè lloc de la graella per aspirar al ?tercer lloc del Mundial, que ocupa amb només dos punts més Sandro Cortese, qui surt setè. En la lluita pel títol, Terol, que surt vuitè, manté 20 punts de marge sobre Johan Zarco, que arrenca tercer. Les curses ?començaran a les 11 del matí.