La FIFA i la revista 'France Football' han fet públics ja els noms dels 23 candidats al 'FIFA Ballon d'Or', entre els quals destaca la presència de vuit jugadors del FC Barcelona. L'equip blaugrana, a més de Lionel Messi, guanyador del reconeixement el 2009 i 2010, està representat per Gerard Piqué, Éric Abidal, Dani Alves, Cesc Fàbregas, Andrés Iniesta, Xavi Hernández i David Villa.

Per la seva part, el Reial Madrid compta amb cinc candidats a aconseguir aquest trofeu: Iker Casillas, Cristiano Ronaldo, guanyador el 2008, Mesut Özil, Xabi Alonso i Karim Benzema.

Al costat d'ells, entre els altres deu candidats destaca la presència de dos exfutbolistes de l'Atlètic de Madrid, la seva dupla de davanters Sergio 'Kun' Agüero (Argentina) i Diego Forlán (Uruguai), que van deixar l'equip el passat estiu amb destinació al Manchester City i l'Inter de Milà, respectivament.

A més, figura el també jugador de l'Inter, l'holandès Wesley Sneijder, i el seu excompany i ara a l'Anzio rus, el camerunès Samuel Eto'o, així com el brasiler Neymar, la nova perla mundial del Santos.

La relació de preseleccionats la tanquen els alemanys del Bayern Munic Thomas Müller i Bastian Schweinsteiger, els jugadors del Manchester United Nani i Wayne Rooney, així com el davanter uruguaià del Liverpool, Luis Suárez.

Per països, l'Estat espanyol compta amb set representants, els campions d'Europa i del món Casillas, Piqué, inestable, Xavi, Xabi Alonso, Cesc i Villa, per tres alemanys, Mesut Özil, Thomas Müller i Bastian Schweinsteiger. Dos representants tenen Argentina, Brasil, França, Portugal i Uruguai, per un del Camerun, Anglaterra i Holanda.

Experts en futbol de la Comissió del Futbol, ??la Comissió Tècnica i de Desenvolupament, així com un grup d'experts de 'France Football', han elaborat les llistes de candidats preseleccionats i la votació per elegir el nou campió la duran a terme els seleccionadors i capitans nacionals, així com representants de la premsa internacional elegits per la revista.

El 5 de desembre de 2011, la FIFA i France Football anunciaran a París, els noms dels tres candidats finals i el guanyador es coneixerà en la segona gala de la 'Pilota d'Or de la FIFA', que tindrà lloc el 9 de gener de 2012 des del Kongresshaus de Zuric.

En ella també s'atorgaran els premis a la millor jugadora, entrenador, el 'Premi FIFA FIFPro World XI', el 'Premi Puskás', al gol més espectacular de l'any, així com el 'Premi Presidencial' i el 'Premi Fair Play' .

Pel que fa al títol de millor entrenador del 2011, Josep Guardiola torna a figurar com a candidat, al costat de José Mourinho -que va obtenir aquest guardó l'any passat- i Vicente del Bosque. A més, en la llista també hi figuren l'alemany Joachim Löw i l'uruguaià Óscar Tabárez, i cinc tècnics de clubs: Sir Alex Ferguson (Manchester United); Rudi Garcia (Lille); Jürgen Klopp (Borussia Dortmund), i André Villas -Boes (Porto, ara al Chelsea), campions de les seves respectives lligues, a més del francès de l'Arsenal, Arsène Wenger.