Amb la vista posada en el PNB i el temor que els nacionalistes bascos donin suport a la moció de censura, creixen els rumors sobre la possibilitat que Mariano Rajoy dimiteixi 'in extremis' per evitar que Pedro Sánchez sigui president del Govern.

I és que el líder del PP té l'opció de dimitir en qualsevol moment si veu que la moció de censura tirarà endavant. Això sí, ha de fer-ho abans que els 350 diputats que integren la Cambra baixa emetin el seu vot. Si Rajoy dimiteix una vegada començada la sessió però abans de la votació, serà la presidenta del Congrés qui decideixi si accepta la renúncia o si la moció de censura continua el seu tràmit.

Però, què passaria si Rajoy dimiteix in 'extremis'?

Si aquesta renúncia es dugués a terme, Mariano Rajoy i tot el seu Govern entrarien en funcions fins que un nou Executiu prengués el relleu, tal com es preveu l'article 101 de la Constitució.

Després de la renúncia començaria una nova ronda de consultes amb la presidenta del Congrés, Ana Pastor, i amb Felipe VI, de la qual sortiria un nou candidat a la investidura però sense límit de temps per trobar-ho.

Mariano Rajoy no seria el primer a renunciar a la presidència. Té com a precedent a Adolfo Suárez, qui va dimitir el 29 de gener de 1981 però va seguir en funcions fins que Leopoldo Calvo-Sotelo va ser investit després de dues sessions. La primera d'elles tenia lloc al Congrés aquell fatídic 23 de febrer en el qual el coronel Antonio Tejero va perpetrar un cop d'estat.