El cap del Govern, Mariano Rajoy, ha rebut ja la carta que li va enviar el president de la Generalitat, Quim Torra, demanant-li una reunió i li respondrà aquesta mateixa setmana reiterant la seva disposició al diàleg però subratllant que garantirà el compliment de la Constitució i la llei.

Rajoy, que ha viatjat avui a Las Palmas de Gran Canaria per signar l'acord amb Nova Canàries pel qual aquesta força política donarà suport al projecte de llei de pressupostos del 2018, no s'ha referit en la seva intervenció en aquest acte a la carta remesa per Torra.

Només en destacar la transcendència d'aprovar el pressupost ha fet una reflexió en la qual ha destacat que en política i en qualsevol faceta de la vida és millor construir que destruir.

"Destruint mai s'aconsegueix res de bo ni per al que construeix, ni per al destruït ni per al conjunt dels ciutadans", ha afegit.

Però fonts del Govern sí que han confirmat la recepció de la carta de Torra, en la qual proposa al cap del Govern central una reunió per "començar el diàleg demà mateix, sense condicions i sense límit temporal", encara que assegura que defensarà el projecte polític "fidel a l'expressió" de l'1 d'octubre.

Rajoy contestarà formalment a aquesta carta aquesta mateixa setmana, segons les fonts citades, sense que de moment detallin si li oferirà una data concreta per a la reunió.

El que sí que farà en la seva resposta és reiterar els termes en els quals s'ha expressat al voltant de la situació a Catalunya, és a dir, que està obert al diàleg però que no tolerarà en cap moment que es traspassi el que marca el text constitucional i la llei.

És el que va explicar dijous passat en una conferència de premsa a Sofia en què va dir estar disponible per parlar amb Torra i escoltar-lo "amb molta atenció".

Però al mateix temps li va advertir que qualsevol president ha de parlar "dins de la llei".

També el va avisar que "a Catalunya només pot haver-hi un president, una sola legalitat i unes úniques institucions vàlides que són les que estableix la Constitució i l'Estatut d'Autonomia".