L'arquitecte indi Balkrishna Doshi, un pioner en la construcció d'habitatges de baix cost, ha guanyat aquest dimecres el premi Pritzker, considerat l'equivalent al premi Nobel en arquitectura.

Doshi, de 90 anys, un antic aprenent de l'arquitecte franc-suís Le Corbusier, combina les tradicions del seu país amb principis modernistes. És el primer indi a guanyar aquest premi i també el més ancià.

"Arquitecte, planificador urbà i educador durant els últims 70 anys, Doshi ha estat clau en modelar el discurs de l'arquitectura a l'Índia i a nivell internacional", ha indicat el jurat del Pritzker en un comunicat.

"Doshi ha aconseguit interpretar l'arquitectura i l'ha transformat en obres construïdes que respecten la cultura oriental alhora que augmenten la qualitat de vida a l'Índia", ha destacat.

El venerat arquitecte que combina poesia i funcionalitat va dissenyar per exemple l'Aranya Low Cost Housing a la ciutat de Indore el 1989, un complex sistema de cases, patis i un laberint de senders interns on viuen 80.000 persones de classe baixa i mitjana. Les més de 6.500 residències dins del complex van d'unitats modestes d'un dormitori fins llars espaiosos.

Doshi va agrair el premi i l'hi va dedicar al seu gran mestre, Le Corbusier, amb qui va treballar a París en la dècada de 1950.

"Les meves obres són una extensió de la meva vida, de la meva filosofia i els meus somnis tractant de crear un tresor a partir de l'esperit de l'arquitectura. Aquest prestigiós premi és gràcies al meu guru, Le Corbusier. Els seus ensenyaments em van portar a qüestionar la identitat i a descobrir una nova expressió contemporània regional per a un hàbitat sostenible ", ha afirmat Doshi en el mateix comunicat.

"El professor Doshi ha dit que 'el disseny converteix refugis en llars, als habitatges en comunitats, i a les ciutats en imants d'oportunitat'", ha comentat Tom Pritzker, director de l'Hyatt Foundation que afavoreix el guardó.

"L'obra de vida de Balkrishna Doshi realment subratlla la missió del premi: demostrar l'art de l'arquitectura i retre un servei invalorable a la humanitat".

L'any passat, els guanyadors van ser tres arquitectes espanyols, Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta, de l'estudi català RCR Arquitectes, creadors d'una obra reconeguda internacionalment sense abandonar mai el seu petit poble d'Olot, conegut per la seva excepcional bosc de faigs i els seus volcans.