La jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela ha acordat aquest diumenge l'ingrés a presó incondicional del comissari jubilat José Villarejo, el seu soci Rafael Redondo i el comissari Carlos Salamanca pels delictes d'organització criminal, suborn i blanqueig de capitals en el marc de la denominada Operació Tàndem. A més, a Salamanca també per un delicte contra els drets dels ciutadans estrangers.

Els altres quatre investigats que han passat a disposició judicial han quedat en llibertat. A la dona de Villarejo li han retirat el passaport com a mesura cautelar i als altres tres (un d'ells fill de Villarejo i l'altre de Salamanca) sense mesures cautelars. El cos continua sota secret de sumari.

L'Operació Tàndem va ser iniciada per la Unitat d'Assumptes Interns de la policia espanyola i té l'objectiu de desmantellar una organització criminal que tenia com a objectiu reintroduir a l'estat espanyol i a altres països de la UE de fons procedents d'activitats il·lícites vinculades a la corrupció internacional en els negocis.

Villarejo és considerat un dels homes clau de l'Operació Catalunya per desacreditar els polítics partidaris de la independència de Catalunya.