La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha assegurat que el diàleg ha de venir "precedit del retorn a la legalitat". Durant la sessió de control i a preguntes de la diputada socialista Adriana Lastra, ha deixat clar que comparteixen amb el PSOE "la defensa de la Constitució i l'estat de dret" i ha demanat a la Generalitat que "retorni a les regles de joc".

"Si ho fan ens permetrà dialogar en igualtat de condicions a aquesta cambra", ha manifestat. La vicepresidenta ha afirmat que participaran "activament" a la comissió impulsada pel PSOE sobre la reforma territorial autonòmica però ha deixat clar que ha de prevaldre "la defensa de la igualtat de tots els espanyols".

"Hem de treballar no en un model a 17 (comunitats autonomies) sinó de 47 milions de persones", ha matisat. D'altra banda, la vicepresidenta ha protagonitzat un enfrontament dialèctic amb dos diputats de Podem que li han qüestionat l'aplicació del 155. Sáenz de Santamaría els ha acusat "d'encendre" l'1-O, de fer costat a l'indepedentisme i de voler "agredir totes les institucions a excepció de Puigdemont i el seu procés secessionista".