El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha garantit el suport del PSOE a la resposta que el govern espanyol doni en cas que aquest dimarts el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, faci una declaració d'independència. "Donarem suport a la resposta de l'estat de dret davant qualsevol intent de trencament unilateral de la convivència entre espanyols", ha declarat en roda de premsa després de participar en la reunió de l'executiva del PSC a Barcelona. El socialista ha alertat que "una DUI no té cabuda en cap estat social de dret" i ha demanat a Puigdemont que "aturi les màquines", assegurant que hi ha temps pel diàleg. Sánchez ha refusat contestar directament què farà en cas que el govern espanyol decideixi aplicar l'article 155 de la Constitució però ha insistit que la resposta que s'ha de donar i a la que donaran suport ells ha de ser "constitucional". D'altra banda, ha demanat al president que "escolti els carrers" després de les manifestacions no independentistes d'aquest cap de setmana.

Després que la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, no hagi descartat aplicar el 155 de la Constitució davant d'una declaració d'independència i hagi assegurat que prefereixen fer-ho acompanyats, Sánchez ha assegurat que donaran suport al govern espanyol amb la resposta que hi donin. Tot i això, ha rebutjat dir directament que recolzaran el 155 i ha contestat: "cada cosa al seu temps". Ha afegit però que a allò que doni suport el PSOE ha de ser una resposta "constitucional".

En aquest sentit, ha reivindicat que el PSOE és el partit "més constitucionalista" i ha lamentat que aquesta constitució està "en risc de trencar-se". Per això, abans de situar-se en l'escenari en que s'hagi declarat la independència i el govern espanyol decideixi aplicar el 155, ha volgut enviar un missatge d'"esperança" assegurant que encara hi ha temps pel diàleg, un diàleg pel que ha reiterat que ells donen "mà estesa".

Ha relacionat aquesta voluntat de dialogar amb la necessitat que Puigdemont no declari la independència i es torni a la "senda de la legalitat". Ha considerat que aquesta setmana ha pogut veure com tres dels arguments de l'independentisme "han caigut". El primer d'ells segons Sánchez és que s'ha fet visible que "cap institució europea reconeixerà la independència" de Catalunya i en segon lloc que no hi haurà "arcàdia econòmica i feliç" sinó "fugida" d'empreses.

En tot cas, ha dit que està "a les mans" de Puigdemont el que pugui passar perquè és ell qui pot "reconduir" les coses no declarant la independència i ha confiat que prengui una divisió "sabia, honesta i que representi el conjunt de la societat catalana i no d'una part". "Estem a temps d'encaminar-ho des del punt de vista racional i polític", ha manifestat, al temps que ha afegit que cal ser "generosos".

Per aquest motiu ha rebutjat també una mediació, en primer lloc perquè ha dit que a hores del ple del Parlament les prioritats "són unes altres" i, en segon lloc, perquè ha assegurat que "si no hi ha respecte a la llei és impossible el diàleg". El socialista ha apostat perquè sigui a través de les pròpies institucions que es trobi la situació i ha tornat a situar la comissió sobre el model territorial que han impulsat al Congrés com el millor escenari per començar a parlar d'aquesta qüestió.

De fet, ha dit que si no hi ha declaració d'independència, els socialistes estan compromesos a portar les demandes dels catalans al Congrés. Tot i això, ha dit que el dret d'autodeterminació "no està reconegut" a la constitució espanyola i ha apostat perquè els independentistes defensin les seves idees "amb els instruments legals i constitucionals".

Sobre la possibilitat de donar suport a un referèndum, Sánchez ha insistit en que al proposta socialista de reforma de la constitució n'inclou un però després d'haver arribat a un acord, no abans. "Primer acordar i després votar", ha dit. S'ha dirigit també, tot i no referir-s'hi directament a Podem i els 'comuns', assegurant que aquells que defensen el referèndum pactat han de saber que això també implica una reforma constitucional. Per això, ha instat a totes les parts a obrir el debat i s'ha mostrat convençut que "una bona part de la societat catalana estarà disposada a abraçar una nova forma de relacionar-se".

"Escoltar el carrer"

Sánchez també ha considerat que Puigdemont hauria d'"escoltar el carrer" i ho ha dit en referència a les concentracions de dissabte a favor del diàleg i la d'aquest diumenge impulsada per Societat Civil Catalana (SCC) en contra de la independència. La seva conclusió és que aquest diumenge es va veure que el poble català "no és un, en son molts" i que Catalunya "no és una sinó moltes". Davant d'això, ha reclamat a Puigdemont que escolti aquella part de la societat catalana que no dona suport al seu projecte perquè li ha recordat que ha de "representar al conjunt".

Sánchez ha posat en valor que a la manifestació hi assistissin persones d'altres parts de l'Estat espanyol pel "sentiment de confraternitat" que això representa. "Hi ha una immensa majoria de la societat espanyola que demana als representants que la política torni a les institucions i surti dels carrers, però que escolti i hagi après alguna cosa del que van dir els carrers", ha declarat.

Sánchez ha assistit a la reunió d'aquest dilluns al PSC acompanyat del secretari general del PSOE, José Luis Abalos, i la vicepresidenta Adriana Lastra. El secretari general no ha concretat si té prevista alguna trobada amb algun polític o membre del Govern però ha assegurat que el PSOE "està fent la seva feina" i que ell és una persona "molt dialogant" i parla "amb molta gent", assegurant que no és necessari que hi hagi una trobada presencial per poder parlar-hi.