El president del govern espanyol i del PP, Mariano Rajoy, ha llençat aquest dissabte un darrer avís al Govern de Puigdemont tot demanant que tornin "a recuperar el seny, el diàleg i a respectar la democràcia". "En les seves mans està el que pugui passar en els propers dies", ha puntualitzat Rajoy de manera més enigmàtica. De fet, el president del govern espanyol s'ha referit explícitament al ple del Parlament de la propera setmana, on tot sembla indicar que l'executiu català vol convocar el referèndum de l'1-O. "En un sol dia volen liquidar la sobirania nacional i la Constitució espanyola. No ho faran, tinguin la total certesa", ha assenyalat Rajoy, que ha certificat que el govern espanyol vol fer complir la llei "sense aixecar le veu, amb moderació, però amb total fermesa i determinació". "La meva tasca com a president és governar i de cap manera estic disposat a abdicar d'aquesta tasca", ha afegit el líder del PP.

"Minoria fanatitzada" a la manifestació 'No tinc por'

"Seria bo que qui està al capdavant d'aquesta operació desconnectés de la insensatesa i la il·legalitat", ha continuat Rajoy, citant de manera indirecta el president Puigdemont. De fet, el líder espanyol ha apostat perquè el Govern "connecti d'una vegada amb els catalans sensats, que són la immensa majoria". Una setmana després, el president espanyol ha tornat a recordar la manifestació 'No tinc por' contra el terrorisme i ha criticat la "minoria fanatitzada que no va parlar del terror ni va recordar les víctimes". "Sabem lamentablement que el Govern català està segrestat per radicals decidits a viure en la intolerància", ha disparat Rajoy, que ha volgut explicitar "a tots els extremistes" que la seva obligació com a president és "complir i fer complir la llei". "I això prevaldrà, estigueu-ne segurs. Preservarem la unitat d'Espanya", ha sentenciat el president espanyol davant els aplaudiments dels assistents a la 22a Unió Interparlamentària del PP a València.

"Espanya és un estat de dret i la llei és igual per a tots. Seria un disbarat que no fos així", ha reflexionat en veu alta Rajoy, que ha posat sobre la taula el fet que tots els càrrecs públics a l'Estat han jurat o han promès la Constitució. "No és possible ser un govern democràtic i anar en contra de la Carta Magna. No és només un absurd sinó una estafa a la democràcia", ha conclòs el president espanyol.

Estatut internacional de les víctimes

Sobre els atemptats terroristes a Barcelona i Cambrils, Rajoy ha assegurat que es tracta del més "dolorós desafiament" de la societat actual. "És el problema més greu que hem d'afrontar i s'ha de fer units", ha afegit el líder del PP, que ha avançat que "aviat" Espanya acollirà una reunió de ministres de l'Interior d'arreu de la UE i d'experts de la lluita antiterrorista per avançar en la lluita contra el terrorisme i la barbàrie jihadista. "Com a parlamentaris tenim una tasca molt important i és que abans del setembre del 2018 hem de culminar la transposició de dues directives europees claus en la lluita contra el terrorisme", ha recordat Rajoy, que també ha volgut destacar dues mesures que vol impulsar l'estat espanyol: un Estatut internacional de les víctima i una carta europea de drets de les víctimes, que reconeguin ajuts i compensacions.

"El terrorisme és també una batalla moral i social. I el reconeixement de les víctimes emet un missatge nítid de drets humans, de convivència pacífica i deslegitima el fanatisme", ha finalitzat el president espanyol i líder del PP.