El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha advertit avui al president del Govern, Mariano Rajoy, que la crisi territorial de Catalunya afecta als independentistes i als qui no ho són i ha assegurat que "ignorant el problema està ignorant a tots" els catalans.

El dirigent socialista ha llançat aquestes crítiques durant la seva intervenció en la clausura del tretze congrés regional del PSOE-A celebrat a Sevilla, on ha dit que la proposta del seu partit sobre aquest assumpte passa per "la llei i la política".

"La crisi territorial afecta a Catalunya als independentistes i als qui no ho són, i ignorant el problema el que fa Rajoy és ignorar-los a tots", ha criticat.

Sánchez ha sostingut que el seu partit no vol per a Catalunya una votació que divideixi, sinó una solució que sumi, que multipliqui oportunitats, i ha insistit que el PSOE no vol que aquesta comunitat se situï "fora de la legalitat, ni una via unilateral".

Per contra, ha proposat una "gran avinguda de concòrdia" de negociació i de pacte i ha delimitat que vol un "futur millor per a tots els territoris, per a Andalusia també".

El líder socialista ha lamentat que Rajoy "pensi" que no cal fer res fins a l'1 d'octubre i l'ha instat a treballar des d'avui per trobar una solució política a Catalunya, que passa -ha subratllat- per la llei, però també per la política.

"Si la política únicament consistís en l'exercici de la llei, en aquest país governarien els jutges. Els polítics no estan per amagar-se darrere de resolucions i de lleis judicials", ha asseverat.

En aquest sentit, ha reclamat al Govern i a Rajoy que "miri alt i lluny, que faci política i trobi solucions justes".

"En realitat, el pols que estem vivint és un pols entre passat i futur, entre el separatisme i el centralisme, que en un món global són el passat", ha assenyalat el secretari general socialista.