Juana Rivas, la dona que va incomplir ahir dimecres l'ordre d'un jutjat de Granada que l'obligava a lliurar als seus dos fills al pare, resident a Itàlia i condemnat el 2009 per lesions contra ella, segueix il·localitzable, mentre els representants legals de tots dos mantenen la batalla judicial pels menors.

L'advocat Adolfo Alonso, que representa el pare, ha anunciat avui que iniciarà accions legals davant el que considera un "segrest" dels nens, i per la seva banda Francisca Granados, assessora de la mare, ha dit a Efe que segueixen treballant amb nous informes en el recurs de reposició contra l'execució de la resolució que obligava a Rivas a lliurar als seus fills i en la preparació d'un recurs d'empara davant del Tribunal Constitucional.

Juana Rivas, que roman il·localitzable al costat dels seus fills, de 3 i 11 anys, des de la nit de dimarts passat, podria incórrer en possibles delictes de desobediència a l'autoritat judicial i de segrest o sostracció de menors, penats a partir de tres mesos de presó, a l'incomplir l'ordre que l'obligava a lliurar ahir als menors, segons han apuntat a Efe fonts judicials.

Francisca Granados, que com a assessora jurídica del centre municipal de la dona de Maracena (Granada), d'on és veïna Joana Rivas, li ha prestat assistència en aquest procés, ha reconegut avui que la mare s'està "jugant coses molt dures" davant d'una administració "incompetent" per defensar-la com a víctima de violència de gènere.

Ha insistit que l'ex-marit compta amb una condemna per lesions en l'àmbit familiar el 2009, i que Juana està oficialment reconeguda com a víctima de maltractament i que els seus fills també han rebut assistència professional per aquest motiu.

Encara que amb posterioritat van reprendre la relació a Itàlia i van tenir un segon fill, ella va decidir posar fi a la vida en comú amb ell, i va tornar a denunciar-lo el juliol de 2016 per violència masclista després d'abandonar Itàlia amb els seus fills, on residien els quatre, tot i que aquesta denúncia encara està pendent de ser tramitada.

S'ha reconegut que haurà de ser un jutge el que determini en última instància la custòdia dels nens, però s'ha reiterat que es tracta d'un cas de violència greu i ha lamentat el "desconeixement" per part d'alguns membres de la judicatura que haurien obviat que els menors també són legalment reconeguts com a víctimes.

No obstant això, l'advocat del pare ha tornat a queixar-se de la "instrumentalització" del cas, que, segons ell, vol derivar exclusivament a una qüestió de violència de gènere, quan, diu, és un tema de "segrest i d'un pare que porta un any sense poder parlar amb els seus dos fills menors ".

Alonso, que ha insistit que vol centrar la seva actuació en els tribunals i no en la "agitació social", ha admès que la condemna el 2009 al pare per lesions en l'àmbit familiar pot "condicionar" la posició de l'opinió pública, però ha aclarit que no hi ha cap dada que digui que hagi perjudicat als seus fills.

Segons el traslladat pel pare al seu lletrat, aquest hauria acceptat aquesta condemna el 2009 com una forma de seguir veient al seu fill -per llavors la parella només tenia un-.

Mentrestant, continua en vigor l'ordre de la titular del Jutjat de primera Instància número 3 de Granada, en que el pare fos auxiliat per les forces de seguretat en el cas que la mare no lliurés als nens, com així va passar ahir.

Es tracta d'un auxili administratiu pel qual s'insta a les forces de seguretat -en aquest cas a la Guàrdia Civil al correspondre la demarcació de Maracena- a que notifiquin a la mare que ha de lliurar els seus fills al pare.

El delegat del Govern a Andalusia, Antonio Sanz, ha dit que les forces de seguretat actuen d'acord amb el dictat per la jutge.

Segons han informat a Efe fonts del Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia (TSJA), la jutge no té de moment intenció d'emetre cap altra ordre judicial. En les últimes hores han sorgit nombroses mostres de suport a Juana Rivas a les xarxes socials, que a Twitter han estat tendència nacional sota l'etiqueta # JuanaEstáEnMiCasa.