El conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha afirmat aquest dilluns en el marc d'una conferència a Bratislava (Eslovàquia) que la qüestió catalana és "una qüestió europea". Romeva ha estat convidat a parlar del referèndum català per la fundació internacional sobre temes europeus, EurActiv Slovakia. Romeva ha recordat que, al seu parer, quan es parla de la qüestió catalana es fa referència a la "forta demanda popular a favor de la democràcia" que "s'ha manifestat de forma constant, multitudinària i pacífica" i que "ha configurat una de les mobilitzacions ciutadanes més persistents i transversals en la història recent d'Europa".

Així, durant la conferència el conseller Romeva ha parlat sobre els reptes que afronta la Unió Europa, entre els quals ha destacat el procés polític català. "La qüestió catalana és una qüestió europea" ha dit, perquè "és una demanda feta per ciutadans europeus que simplement volen votar per decidir el seu futur".

El conseller ha explicat també que "el projecte europeu s'enfronta a reptes molt importants que poden posar en risc la seva viabilitat, alguns d'ells són el resultat de la desafecció, com el Brexit i l'augment de l'euroescepticisme". En aquest sentit ha assegurat que "el projecte europeu només serà viable si escolta als seus ciutadans".

Finalment, el conseller ha apuntat que "els governs europeus i la Unió Europea necessiten transmetre als seus ciutadans que les seves demandes són escoltades, que les seves opinions són importants i que Europa ha de ser el fòrum polític on s'han d'adreçar".