L'Agència Tributària porta avui a terme una operació nacional contra l'economia submergida i el frau fiscal en importacions, distribució i venda de productes procedents de la Xina amb el registre de 61 naus en polígons d'11 comunitats autònomes i inspeccions a 66 societats.

En un comunicat, Hisenda detalla que l'anomenada operació "Drac" ha comportat el registre de polígons que són "claus" per a la introducció a Espanya de mercaderia procedent d'Àsia, com Cobo Calleja (Fuenlabrada, Madrid), El Carrús (Elx, Alacant ) i Badalona Sud (Barcelona), entre d'altres.

D'aquest total de 61 naus, onze estan a Andalusia, un a Aragó, un a Astúries, dos a les Balears, tres a Canàries, quatre a Castella i Lleó, tretze a Catalunya, un a Extremadura, set a Galícia, vuit a Madrid i 10 a la Comunitat Valenciana.

En aquests polígons es distribueixen més del 50% de totes les mercaderies que entren a Espanya procedents de la Xina en diversos segments dels sectors del tèxtil, calçat, joguines, petit parament i papereria, entre d'altres.

L'operació part del coneixement de l'Agència, a partir d'inspeccions i investigacions efectuades en els darrers anys, dels esquemes d'activitat en "B" que realitza el sector.

El dispositiu d'entrada i registre -que es perllongarà almenys durant tot el dia d'avui- compta amb la participació de més de 370 funcionaris.

L'Agència Tributària explica que les societats afectades per l'operació venien declarant un marge d'explotació (beneficis sobre xifra de negocis) de tot just el 1,7% de mitjana, 20 vegades inferiors als estimats per al conjunt del sector.

Al costat d'això, moltes d'aquestes empreses realitzaven operacions milionàries i ampliaven el seu negoci mentre declaraven pèrdues de manera sistemàtica, afegeix Hisenda.

Al seu torn, en inspeccions prèvies a altres empreses del sector, es va poder comprovar que el 70% de totes les seves vendes i compres eren en "B".

Les investigacions prèvies van permetre constatar l'existència d'un "intens moviment d'efectiu" que s'ingressava en comptes bancaris, denominades "pastera", i que serveixen d'instrument perquè diferents empresaris del sector enviïn importants remeses d'efectiu a la Xina.

També s'havia comprovat l'existència d'una doble operativa d'aquestes empreses en facturació.

D'una banda, quan els seus clients no els exigien factura, directament venien en negre, a "B".

De l'altra, quan realitzaven vendes a botigues i negocis que declaraven correctament, feien factures falses per incrementar falsament els seus costos.

També s'havien detectat pagaments massius en efectiu d'empresaris minoristes i distribuïdors en aquests polígons evitant així l'IVA i superant el màxim de 2.500 euros que admet la llei.

L'objectiu d'aquestes actuacions no pretén ser només la regularització puntual de les empreses inspeccionades, sinó també "conscienciar" als empresaris del sector "que aquesta forma irregular de funcionament no pot continuar" i que l'Agència Tributària ha emprès una campanya de seguiment global de les declaracions fiscals del col·lectiu.