La ministra de Defensa i secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, ha assegurat que la pretensió del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de celebrar un referèndum d´autodeterminació a Catalunya es pot equiparar amb un intent de cop d´Estat. En una entrevista a Onda Cero, De Cospedal ha afirmat que "si estiguéssim en un altre país, en unes altres circumstàncies i no estiguéssim parlant de polítics, estaríem parlant d´un intent de cop d´Estat o d´una amenaça de cop d´Estat", ha dit De Cospedal, que ha afirmat que la proposta és "una amenaça en tota regla contra l´Estat", però aquest "té tots els mitjans per defensar-se, i es defensarà". Quan el presentador ha insistit a preguntar-li si considera que el que està fent Puigdemont és un cop d´Estat, De Cospedal ha insistit: "En un altre context segurament se li diria així, sí".

Segons De Cospedal, malgrat que el president de la Generalitat va apuntar aquest dilluns que l´Estat "no té prou força" per impedir el referèndum, en realitat sí que "té força suficient per impedir una amenaça" contra la seva continuïtat.

"El que fa des de fa molt de temps el senyor Puigdemont és amenaçar constantment dient que acabaran amb l´Estat que tenim avui", fet que en altres circumstàncies es denominaria "intent de cop d´Estat", perquè "té les característiques del que vol trencar l´Estat sense els procediments democràtics" i per tant implica "atemptar contra l´Estat", ha dit.

La número dos del PP ha insistit que el que Puigdemont hauria de fer és anar al Congrés i sotmetre´s al criteri de la cambra. "Aquest és el procediment per canviar el nostre model d´Estat, i el que vagi contra això és directament intentar liquidar l´Estat i la llei que regula el nostre model d´Estat", ha dit.

"El govern utilitzarà els instruments que li dóna l´Estat de dret"

En aquest sentit ha advertit que "si les amenaces es transformen en fets el govern haurà d´utilitzar els instruments que li dona l´Estat de dret". En tot cas s'ha mostrat partidària d'anar pas a pas i no anticipar esdeveniments, que "segurament és el que intenten els que amenacen i fan xantatge a l´Estat".

"El govern té tota mena d´instruments jurídics i d´altre tipus, i en el cas que es compleixin les amenaces s´utilitzarien els que creguin més convenients el govern i el Parlament espanyol", ha dit.

En tot cas no ha volgut parlar de l´ús de la força per impedir el referèndum, tot i que ha apuntat que cal esperar que "des de la Generalitat de Catalunya no es compleixin les amenaces de desconnexió i ruptura". "El govern anirà responent a mesura i amb la proporcionalitat que ho hagi de fer", ha dit.

De Cospedal s'ha mostrat confiada que el PSOE es mantindrà al costat del govern espanyol en l'oposició frontal al referèndum, i ha lamentat que el líder de Podem, Pablo Iglesias, assistís a la conferència d'aquest dilluns a Madrid.

També ha defensat que el govern del PP hagi posat en marxa una 'operació diàleg' i parli amb Junqueras de qüestions com el finançament. "Una cosa és el govern de la Generalitat i una altra cosa els catalans, i el govern d'Espanya ho és també per als catalans i tenim l'obligació que els catalans tinguin accés en les mateixes condicions als serveis públics".