El Congrés ha qualificat aquest dimarts la moció de censura que el grup parlamentari d´Units Podem ha presentat contra el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i ha situat el debat el dimarts 13 de juny, segons ha informat la presidenta del Congrés, Ana Pastor. Podem, que presenta com a candidat alternatiu el seu líder, Pablo Iglesias, no compta amb el suport de cap altra formació per tirar endavant el procés, després que el líder del PSOE, Pedro Sánchez, hagi rebutjat la proposta. Els grups disposen ara d´un termini per presentar mocions de censura alternatives. La moció de censura es debatrà tres dies abans de l´inici del Congrés Federal del PSOE, que tindrà lloc els dies 16, 17 i 18 de juny a Madrid.

El reglament estableix que un dels signants de la moció de censura obrirà el debat per defensar la iniciativa sense límit de temps, i després el candidat alternatiu, en aquest cas Pablo Iglesias, també pot parlar sense límit de temps per presentar el programa polític del govern que preveu formar. A continuació intervindran els portaveus de tots els grups parlamentaris, que disposen de 30 minuts cadascun i un torn de rèplica de 10 minuts. Un cop acabi el debat, es produirà una votació on la moció de censura prosperarà si aconsegueix el vot favorable de la majoria absoluta dels membres del Congrés dels Diputats.

El text de la moció de censura proposa Pablo Iglesias com a alternativa a Mariano Rajoy i acusa el govern del PP d´haver utilitzat les institucions com a mecanisme de defensa davant els casos de corrupció. També reivindica la "plurinacionalitat" de l´Estat i demana "una solució democràtica a la voluntat majoritària de Catalunya per decidir lliurement el seu futur".

En aquest sentit, sosté que "les mentides del govern de Rajoy han empitjorat la convivència entre els territoris de l´Estat" en presentar les "legítimes reclamacions de les diferents nacions que configuren Espanya" com "una amenaça". "Negar la condició plurinacional d´Espanya és quelcom propi de les etapes més fosques de la Restauració, de la dictadura de Primo de Rivera i de la dictadura de Franco", diu.