La Llei de transitorietat jurídica preveu la independència immediata de Catalunya si al final el govern espanyol no autoritza la celebració d'un referèndum, segons publica aquest dilluns 'El País'. D'acord amb el rotatiu, el text també inclou un apartat a la regulació del referèndum i revela que la pregunta seria "Vol que Catalunya sigui un Estat independent d'Espanya". A més, una part de l'articulat entraria en vigor abans que la resta per poder celebrar la consulta i que fos vinculant davant d'un resultat favorable, tot i que no complís un mínim de participació. El portaveu de Junts pel Sí, Jordi Turull, ha desmentit aquesta informació aquesta matinada i ho ha atribuït a un "suposat esborrany" que va "molt desfasat". "Quan us faci pública la llei ho comprovareu ràpid", ha subratllat. En la mateixa línia, fonts del Govern han assegurat a l'ACN que es tracta d'un "antic esborrany" i que s'han produït modificacions.

La disposició final de l'esborrany afirma que "si l'Estat espanyol impedís de manera efectiva la celebració del referèndum aquesta llei entrarà en vigor de manera completa i immediata quan el Parlament constati aquest impediment". Es tracta d'un document al qual només hi tenen accés sota la coordinació de l'exvicepresident del Tribunal Constitucional convertit en l'independentisme, Carles Viver Pi Sunyer.

Segons 'El País', la conferència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a Madrid per plantejar una darrera oferta a l'executiu espanyol per celebrar la consulta o la proposta de La Moncloa perquè es debati al Congrés són "gestos retòrics per carregar-se de raó".

D'altra banda, el document també recolliria altres aspectes fundacions d'un nou estat, com per exemple, que el cap del govern de la república nomenés el president del nou Tribunal Suprem, que Catalunya assumís les causes que ara estan a l'Audiència Nacional o al Tribunal Suprem i arxivar o anul·lar els processos contra els condemnats "que van buscar un pronunciament democràtic sobre la independència de Catalunya o la creació d'un nou Estat de manera democràtica i no violenta".

També inclou que la nova república seguiria formant part d'Europa i que les prestacions d'atur, que les pensions estarien garantides i tots els impostos passarien a dependre del Govern, d'acord amb el rotatiu.