La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha instat aquest divendres el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a plantejar a les corts espanyoles la seva proposta per a la celebració d’un referèndum pactat. Una “invitació” perquè “el diàleg i el debat es produeixi en seu parlamentària” que segons la vicepresidenta permetria abordar la celebració del referèndum “on correspon”. Segons Sáenz de Santamaría, la proposta té sentit perquè “avui per avui només les corts poden decidir sobre una qüestió d’aquesta naturalesa”, mentre que el govern espanyol “no pot autoritzar ni negociar” la celebració d’un referèndum. Sáenz de Santamaría també ha avançat que cap membre del seu executiu assistirà a la conferència que Puigdemont, juntament amb el vicepresident Oriol Junqueras i el conseller Raül Romeva oferiran el pròxim dilluns a Madrid.

La vicepresidenta ha llançat la proposta després de la reunió del consell de ministres on -segons ha apuntat- s’ha analitzat un informe sobre l’exigència de Puigdemont de negociar la convocatòria d’un referèndum d’autodeterminació a Catalunya. Ha insistit que el seu govern es manté immòbil en la “defensa de la unitat d’Espanya i la sobirania nacional que consagra la Constitució i que resideix en el conjunt del poble espanyol”, però ha instat Puigdemont a portar la proposta a les corts, que “són el lloc adequat perquè presenti les seves demandes”. “Invitem el president de la Generalitat a dialogar i debatre democràticament la seva proposta per les vies legalment previstes al lloc idoni: el Parlament de la nació”, ha dit.

Sáenz de Santamaría s’ha compromès a col·laborar amb el president de la Generalitat perquè les corts abordin la seva proposta “amb la major agilitat possible”. L’objectiu, segons ha dit, és que les corts abordin un plantejament que el govern espanyol no pot negociar, però que es pot debatre en seu parlamentària. “Considerem que Puigdemont ha d’acudir a les corts a plantejar els seves propostes en el marc de les regles de la nostra democràcia”, ha dit, perquè “aquesta és una qüestió sobre el que els espanyols han de debatre i si consideressin que l’ordenament constitucional podria incloure propostes d’aquesta naturalesa ho haurien d’acceptar les corts generals”.

L'executiu de Rajoy s'alinea d’aquesta manera amb la resposta que el Senat ja va donar al president de la Generalitat al mes de març quan aquest va demanar una sala de la cambra alta per pronunciar-hi una conferència sobre el referèndum. Aleshores la Mesa del Senat -on el PP té majoria absoluta- va rebutjar la seva petició i el va emplaçar a comparèixer a al comissió de les comunitats autònomes, una proposta que el president de la Generalitat va descartar. “El govern no ho pot negociar i no ho pot autoritzar, però com que al nostre ordenament constitucional qualsevol proposta pot ser debatut i qualsevol, aspecte pot ser modificat al nostre ordre constitucional, el senyor Puigdemont té una via democràtica per instar i aconseguir el que desitja”, ha sentenciat Sáenz de Santamaría.

En tot cas, en aquesta ocasió la proposta passa perquè Puigdemont comparegui al Congrés dels Diputats i plantegi els canvis legals necessaris per fer possible l'encaix d'un referèndum al marc constitucional espanyol. Queda per determinar la fórmula que Puigdemont podria utilitzar per fer el plantejament a la cambra baixa, perquè a priori la qüestió no seria equiparable a la compareixença al Congrés el 2014 de Jordi Turull, Marta Rovira i Joan Herrera per defensar una proposició de Llei del Parlament per al traspàs a la Generalitat de les competències estatals per convocar un referèndum.

El govern de Rajoy no assistirà a la conferència de dilluns

Sáenz de Santamaría també ha avançat que el seu govern “no assistirà” a la conferència que Puigdemont, Junqueras i Romeva oferiran dilluns a una sala de l’Ajuntament de Madrid. “La pregunta és si Puigdemont està disposat seguint les regles de la democràcia a plantejar la seva proposta a les corts generals”, ha dit Sáenz de Santamaría. En aquest marc, ha evitat comentar la campanya que el PP ha engegat contra la conferència de Puigdemont. “Crec que a l’Ajuntament de Madrid, i donat que la senyora Carmena no va consultar el ple municipal sobre aquesta iniciativa, cadascú pot donar la seva opinió sobre si li sembla o no adequat”, ha dit Sáenz de Santamaría.

No hi ha cap reunió prevista

La vicepresidenta també ha apuntat que ara per ara "no hi ha cap reunió prevista" entre el president del govern espanyol i el president de la Generalitat. tots dos podrien coincidir a unes jornades econòmiques a Sitges, a les que el president espanyol assistirà.

PSOE, Cs i PSC tenien coneixement de la proposta

Fonts del govern espanyol han explicat després de la roda de premsa de Saénz de Santamaría que la gestora del PSOE, el líder de Cs Albert Rivera, així com el PSC tenien coneixement previ de la proposta que Sáenz de Santamaría ha llançat a Puigdemont. Un avís que -segons les mateixes fonts- La Moncloa no ha fet al president de la Generalitat, adduint que els membres del govern espanyl tampoc havien estat advertits de la invitació de Puigdemont perquè assistissin a la conferència del pròxim dilluns a Madrid. Aquestes fonts apunten també que la qüestió ha estat àmpliament aburdada al consell de ministres, en un debat on han intervingut la pràctica totalitat dels ministres.