El ministre d´Hisenda, Cristóbal Montoro, ha negat aquest dimecres al Congrés dels Diputats que els pressupostos generals de l´Estat (PGE) per al 2017 "maltractin" cap territori, en referència a queixes com les del govern de la Generalitat, que lamenta que malgrat les promeses de Rajoy només destinin a Catalunya un 2,7% menys. "Diuen que aquests pressupostos maltracten, però la resposta és que aquests pressupostos estan invertits en protecció social i pressupostos per ajudar les persones", ha afirmat Montoro. El ministre també ha acusat els grups de l´oposició de pretendre tornar a la "borratxera" de despesa pública que -segons ha dit- va provocar la crisi. "Hem sortit d´una crisi que venia de la borratxera de despesa pública i volen que anem de copa a celebrar-ho i que tornem a les antigues receptes", ha sentenciat.

Montoro ha fet aquestes manifestacions durant la primera jornada del debat de les esmenes a la totalitat que tots els grups de l´oposició han presentat contra els pressupostos generals de l´Estat. Previsiblement el govern espanyol aconseguirà superar aquest escull gràcies al suport del PP, C´s, CC i PNB, amb qui ha tancat aquest dimecres l´acord sobre la renovació del concert basc.

El ministre ha descrit uns pressupostos "socials" que pugnen per mantenir el ritme de la creació d´ocupació, perquè l´atur és "la causa de la desigualtat i de la frustració dels espanyols". Amb tot, ha tornat a advertir que per reduir l´endeutament cal rebaixar el dèficit públic i assolir l´objectiu del 3,1% aquest exercici.

Montoro ha ironitzat sobre les crítiques rebudes pels governs autonòmics i els ajuntaments que demanen "més autopistes, ferrocarrils, aeroports, places i jardins" i que "diuen que aquests pressupostos maltracten". "La resposta és que aquests pressupostos estan invertits en protecció social, són pressupostos per ajudar les persones, i els col·lectius que necessitem l´estat del benestar, les pensions, la protecció social, la dependència, la sanitat i l´educació", ha afirmat.

"Qui pot dir que en uns pressupostos que tenen aquest component social maltracten? No estan cobrant els pensionistes, els desocupats, no estan oberts els hospitals i les escoles, no s´atenen les necessitats i protecció social d´aquest territori?", ha preguntat el ministre.

Segons Montoro, els pressupostos aporten 4.400 milions d'euros addicionals per a les polítiques socials de les CCAA. En aquest sentit ha criticat "que governs autonòmics que depenen de rebre aquests 4.400 milions d'euros diguin que no s'han d'aprovar aquests pressupostos" i els ha emplaçat a fer-se "responsables en termes de protecció social". "Dir que no a aquests pressupostos equival a renunciar que aquestes CCAA puguin tenir disponibilitat de recursos i reduir el seu dèficit públic", ha dit.