El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha assegurat aquest dilluns coincidint amb l´inici del judici a l´exconseller de la Presidència Francesc Homs pel 9-N, que espera que "les coses es produeixin amb normalitat", perquè Homs, "està sotmès a la llei com ho estem els 46 milions d´espanyols". En declaracions abans de presentar un esmorzar informatiu a Madrid, Rajoy ha apuntat que segons el seu criteri el procés ha de servir perquè "el senyor Homs es defensi com té dret a fer", i perquè "el Tribunal Suprem faci justícia" tal com ho entengui. En tot cas ha apuntat que ell "acatarà i respectarà" les decisions del Tribunal Suprem "siguin les que siguin i em semblin més encertades o menys".

En tot cas, Rajoy ha insistit que no se celebrarà un referèndum a Catalunya. "No es pot fer un referèndum. Tothom sap que és il·legal, fins i tot les persones que diuen que el convocaran", ha dit abans de reiterar que "l´obligació" dels ciutadans i dels governants és "complir la llei" i "per sobre la llei no hi ha absolutament ningú al nostre país, ni n´hi pot haver".

Respecte a les manifestacions de l´exconseller de la Presidència alertant que una sentència condemnatòria pot suposar el final de l´Estat Espanyol, Rajoy ha apuntat que "això són coses que ha dit el seyor Homs probablement sense pensar massa". "Aquí l´important és que els tribunals actuïn" i "Espanya té molt bona salut" perquè és "la nació més antiga d´Europa" i "hi ha una voluntat molt majoritària de continuar junts".

"Crec que hi ha un projecte d´Espanya molt il·lusionant de cara al futur, hem superat una crisi econòmica molt greu i a Europa se´ns mira com un país que ha sabut treure pit, i hi ha molt empresaris exportant fora i som el país que rebem més turistes i estudiants d´Erasmus", ha dit.

Per tot això, segons Rajoy, "tots podem sentir-nos orgullosos del nostre país, per més que hi hagi alguna gent que només vol incidir en els elements negatius, que evidentment també n´hi ha".