L'Audiència de Palma ha decidit mantenir en llibertat Iñaki Urdangarin i Diego Torres i ha descartat la presó eludible amb fiança que havia reclamat la Fiscalia. El tribunal ha acordat que el cunyat del Rei es mantingui en llibertat amb l'obligació de comparèixer el dia 1 de cada més davant d'un jutjat suís, país on resideix. També haurà de comunicar al tribunal qualsevol desplaçament fora de la Unió Europea (UE) o qualsevol canvi de residència, encara que sigui temporal. Per a Torres, el tribunal també ha decidit mantenir-lo en llibertat provisional, amb prohibició de sortir de l'Estat. Haurà de lliurar el passaport i comparèixer al jutjat més pròxim al seu domicili el dia 1 de cada mes. També haurà de comunicar qualsevol canvi de residència, encara que sigui temporal.

En la vista celebrada a l'Audiència de Palma aquest dijous, el fiscal del 'cas Nóos', Pedro Horrach, havia demanat presó eludible amb una fiança de 200.000 euros per a Urdangarin i de 100.000 euros per a Torres. Una petició que ha fet gairebé una setmana després que la sentència del tribunal que ha jutjat el cas condemnés l'exduc de Palma a 6 anys i 3 mesos de presó i a Torres a 8 anys i mig.

La vista ha durat poc més de mitja hora i, aproximadament dues hores després, s'ha fet pública la decisió del tribunal. Les tres magistrades del 'cas Nóos' han desestimat les mesures demanades per la Fiscalia i ha decidit mantenir en llibertat provisional Urdangarin i Torres.

En el cas d'Urdangarin, a més, podrà seguir residint a Suïssa. El cunyat del Rei tindrà l'obligació de comparèixer el dia 1 de cada mes davant de l'autoritat judicial de Suïssa. També haurà de comunicar qualsevol desplaçament fora de la Unió Europea (UE) o qualsevol canvi de residència, encara que sigui temporal o per vacances.

Pel que fa a Torres, el tribunal també l'ha mantingut en llibertat provisional i, en el seu cas, li prohibeix sortir de l'Estat. També se li retira el passaport i haurà de comparèixer el dia 1 de cada mes al jutjat més pròxim al seu domicili. A més, haurà de comunicar qualsevol canvi de residència, encara que sigui temporal o per vacances.

El tribunal argumenta que els dos acusats "en cap moment han intentat eludir l'acció de la justícia" i que, tot i les penes sol·licitades, han comparegut sempre que se'ls ha cridat i a totes les instàncies. A més, també consideren que "disposen d'arrelament suficient" en territori estatal, ja sigui familiar, social i laboral, especialment en el cas d'Urdangarin, "les particulars circumstàncies del qual, sobradament conegudes, eximeixen d'un anàlisi detallat".

Contra la interlocutòria emesa pel tribunal es pot presentar recurs de súplica en el termini de tres dies. Però si no es produeixen canvis, aquestes mesures cautelars aprovades pel tribunal del 'cas Nóos' són les que s'aplicaran mentre la sentència que es va fer pública divendres passat no sigui ferma. La sentència es pot recórrer al Tribunal Suprem.

El tribunal afegeix l'advertiment que, si s'incompleixen les mesures que ara s'imposen, en podria decidir altres de més greus, inclosa la presó provisional.

En la vista, l'Advocacia de les Illes Balears s'ha adherit a la petició de la Fiscalia, mentre que l'Advocat de l'Estat ha demanat mesures com embargaments o retenció del pagament de possibles devolucions tributàries. El tribunal ha decidit estudiar i resoldre en una resolució a part aquesta última petició.