El president del Govern, Mariano Rajoy, serà reelegit avui líder del PP al XVIII Congrés del seu partit en una votació que s'efectuarà després que buidi la incògnita de si María Dolores de Cospedal seguirà sent secretària general i que desvetlli la resta de la seva direcció.

La d'avui serà la segona jornada del congrés després que ahir Cospedal presentés el seu informe de gestió i reivindiqués la seva tasca i la del partit durant els últims anys.

Uns anys en què el PP ha assegurat que ha estat "far i parallamps" del Govern, ha defensat les seves "dures" mesures i ha assumit "solidàriament" el "desgast".

Rajoy va assistir a la sessió d'ahir, però no intervindrà fins a la d'avui, quan ho faci davant del plenari per defensar la seva candidatura.

Serà en aquest moment quan es conegui si Cospedal segueix com a secretària general, si crea la figura de coordinador del partit o un altre càrrec similar i si aquest encàrrec és per a Fernando Martínez-Maillo.

A més, enumerarà les persones amb les que pensa comptar en la direcció del PP en aquesta nova etapa que obre el seu partit.

En la jornada d'avui es debatran també la majoria de ponències que es presenten al congrés després que ahir només s'avancés en una, la d'Estatuts.

En ella, el PP va acceptar finalment l'esmena del dirigent madrileny Iñigo Henríquez de Luna que defensava promoure la separació i limitació "gradual" de l'acumulació de càrrecs del partit i del Govern.

També va canviar el model inicialment proposat per elegir el seu president, de manera que només dos candidats, i no més, podran passar a la segona volta si cap dels aspirants assoleix ser proclamat candidat únic a la primera.

Avui es debatran les ponències social, internacional, econòmica i d'educació.