Espanya és el tercer estat de la Unió Europea amb més intermediaris que ajudin a evadir impostos o blanquejar diners en paradisos fiscals. Així ho denuncia un informe publicat pel grup dels Verds/ALE al Parlament Europeu, i que adverteix que a l´Estat hi ha 203 companyies d´aquest tipus, entre elles el gegant financer Santander, que és en la posició número 34 del rànquing mundial d´intermediaris. Basant-se, entre d´altres, en informació dels ´Papers de Panamà´, el text adverteix que Espanya acull un 3,56% dels facilitadors europeus, el Regne Unit un 40,9% i Luxemburg un 7,07%. Incloent els estats europeus de fora de la UE, Espanya és quarta per l´entrada de Suïssa, que té un 23,16% dels despatxos.

Les empreses intermediàries o ´facilitadores´ són despatxos o entitats bancàries que assessoren en la creació de companyies ´off-shore´ en paradisos fiscals, on particulars i empreses poden amagar part dels seus beneficis o blanquejar capitals. Els ´Papers de Panamà´ van destapar els negocis secrets de centenars de companyies i fortunes de tot el món que utilitzaven aquest paradís fiscal, desviant-hi diners a empreses fantasma.

L´informe publicat aquest dimarts assenyala especialment els bancs suïssos i luxemburguesos, amb UBS o Credit Suisse al capdavant del rànquing de facilitadors internacionals, però també entitats franceses com Société Générale, Crédit Agricole o BNP Paribas, el britànic HSBC o el nord-americà Citibank. D´Espanya, apareix el Santander en la 34ena posició mundial, amb la petició de crear més de 680 entitats off-shore pels seus clients a Guernsey, els Estats Units i les Bahames.

La denúncia assenyala Espanya per davant d´altres estats de la UE com França, que té 124 intermediaris, o Alemanya, amb 93. De fet, l´Estat espanyol genera més negoci en aquest àmbit que paradisos com Liechtenstein, amb 123 companyies, Gibraltar, amb 80, o Mònaco, amb 170, tots ells amb règims fiscals especials.