Agents de la Comissaria General d'Informació de la Policia Nacional, en col·laboració amb el Centre Nacional d'Intel·ligència, han detingut a Aranjuez (Madrid) un marroquí considerat un perillós "actor solitari" que s'autoformava a Internet per cometre atemptats terroristes contra la població.

Segons ha informat el Ministeri de l'Interior, el detingut era també un element clau en l'aparell de propaganda i de captació del grup terrorista Estat Islàmic (EI o DAESH), una estructura descentralitzada i fonamental perquè l'organització difongui els seus ideals de terror. S'havia radicalitzat durant els últims mesos "mostrant un intens fanatisme i un consum constant de contingut visual mitjançant el qual s'autoinstruia per practicar accions terroristes individuals contra la població civil".

La Comissaria General d'Informació ha subratllat que amb l'operació s'ha neutralitzat a un perillós "actor solitari" i una "amenaça real". En aquest sentit, ha recordat que les directrius actuals de DAESH passen per una crida a la formació de terroristes individuals que ataquin als països occidentals on resideixen, de forma prioritària al reclutament de combatents per traslladar-se a zones de conflicte.

Segons Interior, el perfil de l'arrestat s'emmarca en els paràmetres que defineixen a un terrorista individual per la seva "incessant activitat a la xarxa, el seu escàs cercle social i la recepció de vídeos i publicacions amb referències a les accions suïcides de joves jihadistes". També destaca la seva acceptació de la crida de DAESH a realitzar la "jihad individual" on s'insta a "traslladar la guerra al cor de les llars d'occident".

El seu avançat estat de radicalització el portava a passar llargs períodes de temps navegant a la xarxa. La seva labor d'autoinstrucció i de propaganda l'obligava a tenir un reduït cercle social i fins i tot a connectar-se durant la seva jornada laboral, amb entrades massives a Internet a través del seu telèfon mòbil.

Una de les seves prioritats era dur a terme la captació d'individus amb diversos perfils i capacitats. Com a element clau i integrat en l'aparell de propaganda i captació de DAESH, mantenia una acció diària de recepció i difusió de continguts cada vegada més violents.

Diversos perfils a les xarxes socials

Per a això, el detingut mantenia una activitat "frenètica" a les xarxes socials, on emprava diversos perfils i comptava amb un gran nombre de contactes, alguns dels quals mostraven de manera explícita diversos continguts jihadistes d'extrema duresa. El detingut no demostrava tenir cap por a represàlies legals pels seus actes el que, segons els investigadors, és "un símptoma de la seva perillositat i del seu profund compromís amb l'organització terrorista".

Entre els continguts que el detingut distribuïa i rebia hi havia diverses referències a capitosts de la lluita terrorista jihadista, com Osama Bin Laden, i tenia com a model als quatre terroristes que l'any 2004 es van immolar en un pis de Leganés, en el qual va morir un membre de la Policia Nacional.

Una altra detenció a Irún

La Guàrdia Civil ha detingut a més, a la localitat guipuscoana d'Irún, un altre presumpte jihadista que havia intentat viatjar a Síria per enrolar-se a les files de Daesh. Segons han informat a Efe fonts de la lluita antiterrorista, el detingut estava molt radicalitzat.

Des del 2015, any en el qual el Ministeri de l'Interior va elevar a 4 el Nivell d'Alerta Antiterrorista (NAA-4), les Forces i els Cossos de Seguretat han detingut un total de 169 terroristes jihadistes.