El Jutjat d'Instrucció número 13 de Plaza de Castilla (Madrid) ha acordat obrir diligències contra els dirigents socialistes Susana Díaz, Mario Jiménez, Javier Fernández i Antonio Hernando, per un presumpte delicte de "coaccions" als diputats del PSOE en la votació de la investidura de Rajoy.

L'acte, que arreplega la possible existència d'infracció penal, respon a una denúncia presentada el passat 28 d'octubre i impulsada per un grup de militants socialistes, que consideren il·legals les resolucions aprovades pel Comité Federal del seu partit l'1 i el 23 d'octubre.

Un d'ells, el madrileny Luis Chamarro ha explicat que la seva denúncia per la via penal contra la presidenta andalusa, Susana Díaz, el president de la gestora del PSOE, Javier Fernández, el portaveu de la gestora, Mario Jiménez, i el portaveu en el Congrés, Antonio Hernando, incloïa els presumptes delictes d'usurpació de funcions i de coaccions.

A més de la via penal, aquests militants de Madrid, Zaragoza i Galícia han promogut una altra denúncia per la via civil admesa a tràmit per un jutjat de Saragossa i han presentat a Ferraz un escrit en el qual demanen la dimissió de la gestora, per considerar-la il·legal.