Els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil han detingut quinze persones en una operació que ha permès desmantellar una organització criminal, de les més actives a Espanya, que va obtenir uns 440.000 euros robant caixes fortes de 26 empreses, que obrien a cop de mall o de destral.

La xarxa, que es dóna per desarticulada, està considerada una de les més actives a Espanya en el robatori de caixes fortes, ja que, de moment, se li atribueixen almenys 26 robatoris en naus industrials, majoritàriament dels sectors de l'alimentació i de l'automoció, a Catalunya, Andalusia, Madrid i València.

Els detinguts són de nacionalitats sèrbia, kosovar, albanesa, brasilera i espanyola i nou d'ells han ingressat a la presó per ordre del jutjat d'instrucció número 4 de Gavà (Baix Llobregat), encara que s'han emès set ordres de recerca i detenció per al mateix nombre de presumptes integrants de la banda.

En declaracions als periodistes, el subinspector dels Mossos d'Esquadra Joan Vives ha explicat que la xarxa, integrada per delinqüents multireincidents, es dividia en tres branques, perfectament estructurades i amb una clara divisió de funcions.

D'aquesta forma, s'han detingut els tres líders, denominats "comandants" -que ja han ingressat a la presó-, que eren els que s'encarregaven de fixar els objectius.

L'altra branca era l'operativa, integrada pels "soldats", que són els que obrien les naus industrials -normalment en polígons apartats i a la tarda-, mitjançant el mètode del butron, ja que feien un forat a la paret o al sostre per arribar a la caixa forta, que obrien a cop de mall o de destral per endur-se el botí.

En un dels assalts, els membres de la xarxa van obtenir en una caixa forta un total de 110.000 euros, segons la denúncia que ha efectuat l'empresa sobre la quantitat de diners que guardaven. En d'altres casos, també es van fer amb joies.

La tercera branca de l'organització era la logística, ja que s'encarregava de donar els mitjans materials perquè els "soldats" poguessin cometre els seus cops. Llogaven vehicles, a noms de testaferros, perquè poguessin acudir als establiments i també els lliuraven inhibidors perquè poguessin entrar a les naus sense que saltessin les alarmes.

Els membres encarregats de l'àrea logística també blanquejaven els diners obtinguts en l'assalt.

La investigació es va iniciar el mes de juliol passat arran del robatori en una empresa de Gavà.

Els Mossos van poder identificar els autors i van constatar que formaven part d'un grup altament especialitzat que es dedicava a robar caixes fortes d'empreses de tot Espanya, majoritàriament del sector alimentari i tallers mecànics, pel que la Guàrdia Civil es va sumar a la investigació.

Els membres de la banda utilitzaven vehicles de gran cilindrada per cometre els robatoris, anul·laven les alarmes amb inhibidors de freqüència i accedien a l'interior de les empreses mitjançant el procediment del butron (practicant un forat a les parets).

Una vegada al costat de la caixa forta, aconseguien obrir-la a cops, amb destrals i malls i, en ocasions puntuals, no dubtaven a agredir els vigilants de seguretat que poguessin descobrir-los.

De fet, segons Vives, l'organització utilitzava la violència només en casos excepcionals, ja que el que buscaven era cometre "accions netes", acudint a locals separats dels nuclis habitats quan no hi havia ningú al seu interior.

Després dels robatoris, la banda, que havia arribat a cometre fins a tres robatoris una mateixa nit, portava els cotxes utilitzats a un taller de Madrid, on els repintaven, els canviaven la matrícula i els preparaven per al següent cop.

Les detencions es van produir el passat dia 26 d'octubre, tres d'elles a Catalunya (Reus, Tarragona i Barberà del Vallès) i la resta a Madrid.

Aquell mateix dia, agents dels Mossos i de la Guàrdia Civil van practicar onze entrades i registres, en els quals van trobar armes, documentació, inhibidors de freqüència, dispositius de comunicació, eines per cometre els robatoris i sis vehicles que utilitzaven per perpetrar els seus cops.