El president del govern, Mariano Rajoy, ha jurat aquest dilluns el seu càrrec davant el rei i encara ja la fase en la qual ha de decidir definitivament l'estructura del seu nou Executiu i les persones que formaran part del mateix. El Butlletí Oficial de l'Estat ha publicat el reial decret amb el seu nomenament signat per Felip VI, qui ha presidit l'acte en el Palau de la Zarzuela en el qual Rajoy ha tornat a jurar la Constitució.

Amb la mà dreta sobre un exemplar del text constitucional i l'esquerra sobre un altre de la Bíblia, el cap de l'Executiu ha triat de nou la fórmula de la jura per expressar la seva fidelitat al càrrec.

En l'acte, celebrat en el Saló d'Audiències de la Zarzuela, ha actuat com a notari major del Regne el titular de Justícia en funcions, Rafael Catalá. A més, hi han acudit la presidenta del Congrés, Ana Pastor, i el president del Senat, Pío García-Escudero, així com el del Tribunal Constitucional, Francisco Pérez dels Cobos, i el del Tribunal Suprem i Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes.

En un comentari en el seu compte de Twitter, Rajoy ha expressat l'honor que ha estat para ell jurar de nou el càrrec de president, que ha dit que assumeix "amb lleialtat i responsabilitat".

Després del seu jura, ha tornat al Palau de la Moncloa per anar perfilant la composició del seu nou gabinet. Ell mateix va avançar dissabte passat, just després d'aconseguir la seva investidura pel Congrés, que seria el dijous a la tarda quan comunicaria al Rei els noms dels seus ministres i, a continuació, els faria públics.

Enmig de les travesses sobre els futurs ministres, el sotssecretari d'Organització del PP, Fernando Martínez Maíllo, s'ha mostrat convençut que Rajoy triarà el millor dels governs possibles per seguir avançant i fent reformes en diàleg no només amb Ciutadans, sinó també amb la resta de partits.

Preguntat pel futur de María Dolores de Cospedal, ha defensat la seva continuïtat al capdavant de la Secretaria General del PP fins al proper Congrés Nacional del partit. "Seria el lògic i natural", ha afirmat Maillo.

Un altre sotssecretari del PP, el de Comunicació, Pablo Casado, ha recalcat que el president Rajoy sol encertar amb els seus equips.

Per part de Ciutadans, el seu portaveu al Congrés, Juan Carlos Girauta, ha advertit que mantindran una actitud "vigilant" en el compliment de l'acord subscrit amb el PP per "aprofundir" en les reformes d'Espanya. El sotssecretari general d'aquest mateix partit, José Manuel Villegas, ha garantit que sigui el que sigui el govern, hi haurà un "canvi de rumb" i el "guió" d'aquesta nova legislatura seran les 150 reformes incloses en el pacte que van signar a l'agost amb el Pàg.

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, ha demanat a Rajoy una llei de pressupostos de forma "urgent" per poder redactar els comptes regionals de 2017 i, a continuació, un canvi en el sistema de finançament autonòmic. Un altre president autonòmic, el de Canàries, Fernando Clavijo, ha confiat que el Govern tingui "continuïtat" i ha demanat que no es boicotegi la seva gestió des del Parlament.

Durant la jornada s'han succeït les felicitacions a Rajoy per part de diversos dirigents internacionals, entre ells la canceller alemanya, Angela Merkel; el president francès, François Hollande; i els presidents de la Comissió, el Consell i el Parlament europeus, Jean Claude Juncker, Donald Tusk i Martin Schulz, respectivament.

Amb aquest últim ha parlat telefònicament, com ho ha fet també amb el president de Mèxic, Enrique Peña Nieto.