Després que dissabte al vespre Mariano Rajoy obtingués el suport necessari per ser investit nou president del Govern espanyol, ja s'han posat en marxa els mecanismes per tal de formar el nou Govern.

Així doncs, el rei Felip VI va firmar ahir al matí al Palau de la Zarzuela el Reial Decret amb el nomenament de Mariano Rajoy com a president del Govern, després que la presidenta del Congrés, Ana Pastor, li comuniqués formalment la investidura del líder del PP en segona votació.

El monarca va rebre la presidenta una hora després d'arribar de Colòmbia, on havia participat a la Cimera Iberoamericana de Cartagena de Indias. Pastor li va preguntar al Rei si "hi havia son" i aquest va respondre que "una mica".

Avui dilluns, després de la publicació del decret al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), Rajoy ja podrà jurar el càrrec davant Felip VI. Ho farà a les 10.30 hores al saló d'audiències del Palau de la Zarzuela, davant d'un exemplar de la Bíblia i un de la Constitució Espanyola. Previsiblement, serà el ministre de Justícia en funcions, Rafael Catalá, qui exercirà com a notari major del Regne en aquest acte.

Dijous, el nou Govern

Malgrat que Rajoy jurarà el càrrec avui dilluns, el líder popular ja ha comunicat al Rei que no donarà a conèixer la composició del nou Govern fins dijous a la tarda, de manera que els nous ministres jurarien el càrrec davant el cap d'estat el divendres vinent. El mateix dia, se succeiran els ministeris en els quals hi hagi relleu i se celebrarà el primer Consell de Ministres.

Per tal de poder configurar el nou Gabinet, Mariano Rajoy no té cap acte programat fins dijous. La seva decisió d'esperar uns dies i no comunicar de forma immediata el nou Govern ja la tenia presa des de feia temps, segons han informat diverses fonts properes a l'Executiu.

No obstant això, ja han començat les travesses periodístiques i l'onada de rumors, un fet que "no afecta el president" segons afirmava un alt càrrec del PP.

Segons diverses elucubracions, es dóna per feta la continuïtat de Soraya Sáenz de Santamaría, Rafael Catalá, Fátima Báñez, Íñigo Méndez de Vigo i Isabel García Tejerina, però susciten dubtes les de Jorge Fernández Díaz, José Manuel García-Margallo o Cristóbal Montoro.

Sobre les incorporacions, les mirades apunten a María Dolores de Cospedal, Jorge Moragas, José Luis Ayllón o Rafael Hernando. La presidenta del PP de Catalunya, Alicia Sánchez-Camacho, està convençuda que hi haurà un català en el proper Executiu.

Segons el líder del PP a Extremadura, José Antonio Monago, aquest Govern haurà de dialogar amb la resta de partits, treballar per la consolidació de la recuperació econòmica i haurà d'afrontar com a gran objetiu el procés sobiranista de Catalunya i "la vertebració" d'Espanya.