El responsable de disciplina del Grup Socialista al Congrés dels Diputats, Juan Carlos Sahuquillo, ha comunicat aquest dilluns als 15 diputats socialistes (7 del PSC i 8 del PSOE) que no van acatar la disciplina de vot a la investidura de Mariano Rajoy que el grup els obre un expedient sancionador que els pot suposar multes econòmiques de 200 a 600 euros. Disposen ara d'una setmana per presentar les seves al·legacions. Fonts del PSC han explicat a l'ACN que en el cas dels set diputats socialistes catalans presentaran l'acord assolit al Consell Nacional del partit que apostava pel 'no' a la investidura de Mariano Rajoy. Fonts del PSOE han explicat també que l'expedient respon al procediment habitual que preveu el Reglament del Grup Socialista en els casos en què els diputats no assisteixen o voten diferent al que ha marcat la direcció del grup.

S'enfronten a l'expedient els set diputats del PSC, els dos representants de les Balears, una de Castella i Lleó, quatre militants de base i dos independents. Els del PSC són Meritxell Batet, Manuel Cruz, Lídia Guinart, José Zaragoza, Mercé Perea, Marc Lamuà i Joan Ruiz. Els dos representants de Balears, Pere Joan Pons i Sofía Hernanz. Els militants de base són l'exalcalde de Donosti Odón Elorza, Susana Sumelzo, Rocío de Frutos i Mari Luz Martínez-Seijo, i les dues diputades independents, Margarita Robles i Zaida Cantera.

Tots ells van votar en contra de la investidura malgrat que el Comitè Federal del PSOE havia acordat fer una abstenció en bloc que donés la clau de La Moncloa al líder del PP. Malgrat que se'ls havia amenaçat amb l'expulsió, fonts del PSOE han apuntat aquest dilluns que el procediment preveu només sancions que oscil·len entre 200 i 600 euros.Segons fonts del PSOE, Sahuquillo ha trucat personalment els 15 diputats i els ha informat que els enviaria una carta dins del "procediment habitual" que consta al reglament del grup. El contingut de la carta, al que ha tingut accés l'ACN, recorda als diputats que el 23 d'octubre el Comitè Federal va fixar la posició del Grup Socialista a la investidura de Rajoy i a la sessió d'investidura "vas votar en sentit diferent al fixat per aquesta resolució del Comitè Federal".

"Per això et comunico l'inici del procediment recollit al Capítol IV del nostre Reglament Intern i t'indico que disposes de set dies des de la present notificació per exposar les al·legacions que estimis oportunes". En el cas del PSC, però, el PSOE es podria replantejar la relació amb els socialistes catalans i reclamar una revisió del protocol de cara al Congrés que els socialistes espanyols han de fer l'any vinent. Els 7 socialistes catalans van votar 'no' aplicant el criteri aprovat al Consell Nacional del PSC, va aprovar pràcticament per unanimitat mantenir el 'no' amb què el PSOE s'havia presentat a les eleccions.

Aquesta, han apuntat fons socialistes, serà la base de les seves al·legacions. El 'no' del PSC a Rajoy va suposar el tercer trencament de la disciplina de vot per part dels socialistes catalans al Congrés dels Diputats. El 2013 ho van fer en dues ocasions respecte a iniciatives sobre el dret a decidir. Aleshores, a més de les sancions, José Zaragoza va ser expulsat de la direcció del Grup Socialista.