Quinze diputats socialistes han trencat aquest dissabte la disciplina de vot i han mantingut el 'no' a la investidura de Mariano Rajoy en la segona volta. Entre els diputats que han desobeït l'abstenció acordada diumenge passat pel Comitè Federal del PSOE hi ha els set del PSC que ha donat compliment al mandat del Consell Nacional. A aquests s'han afegit els dos representants de les Balears, una de Castella i Lleó, tres militants de base i dos independents. Els díscols es podrien enfrontar ara a una sanció de 600 euros o bé a l'expulsió per haver trencat la disciplina de vot del grup parlamentari.

Els set diputats del PSC que han votat en contra de la investidura de mariano Rajoy són Meritxell Batet, Manuel Cruz, Lídia Guinart, José Zaragoza, Mercé Perea, Marc Lamuà i Joan Ruiz. També han mantingut el 'no' els dos representants de Balears, Pere Joan Pons i Sofía Hernanz, els militants de base Odón Elorza, Susana Sumelzo i Rocío de Frutos i les dues diputades independents, Margarita Robles i Zaida Cantera.

A aquests 14 noms cal afegir el de la diputada de Castella i Lleó Mari Luz Martínez-Seijo que es trobava entre l'abstenció i el 'no'. 'Per imperatiu, abstenció', han exclamat María González Veracruz i Adriana Lastra, dues de les diputades amb les quals també s'especulava sobre la seva possible negativa a Rajoy. Altres dirigents socialistes com l'expresident del Congrés, Patxi López, o l'exesceretari d'Organització del PSOE i mà dreta de Pedro Sánchez, César Luena, també s'han abstingut i han permès així la reelecció del candidat popular.

La incògnita ara és saber si la direcció del Partit Socialista prendrà represàlies contra els diputats que han trencat la disciplina de vot. Les sancions van des dels 600 euros a l'expulsió del grup parlamentari, una opció pràcticament descartada perquè deixaria Podem molt a prop dels socialistes.El número de díscols s'ha vist rebaixat de manera molt notòria les últimes hores. Si bé inicialment s'especulava amb què prop de 25 diputats del grup socialista trencarien la disciplina de vot finalment aquesta xifra s'ha rebaixat a una quinzena.

Sánchez evita l'abstenció renunciant al seu escó

Tot plegat ha passat després que l'exlíder socialista, Pedro Sánchez, hagi renunciat aquest dissabte al migdia a l'acte de diputat i hagi evitat així engruixir el grup de díscols del PSOE respecte l'abstenció fixada diumenge passat pel Comitè Federal. Malgrat la seva renuncia, ha volgut deixar clar que manté 'ferm i clar' el seu no al candidat popular. Durant la seva compareixença davant la premsa, l'exsecretari general del PSOE ha reconegut que aquests dies s'ha vist immers en una forta 'contradicció' perquè, segons ha manifestat, l'abstenció significava faltar a la seva paraula i trencar la confiança dipositada en la seva candidatura i votar 'no' suposava anar contra una resolució aprovada pel Comitè Federal.