Un aficionat que passejava per la platja de Bares, a la Corunya, ha fotografiat un exemplar viu de calamar gegant, d'uns 105 quilos, que surava a l'aigua, un fet insòlit en el món que només té un procedent en unes imatges obtingudes fa dos anys al Japó.

La curiositat de les imatges, a part que és la segona vegada que s'aconsegueixen, és que documenten la particular reacció d'aquest exemplar de femella de Architeuthis, que encara conservava intacte un dels seus ulls -el més gran del regne animal-, que en veure's observat pel fotògraf canviar de color a un vermell intens.

El president de la Coordinadora per a l'Estudi i la Protecció de les Espècies Marines (CEPESMA), Luis Laria, que conserva l'animal a les instal·lacions del Parc de la Vida, de Luarca, ha assegurat en declaracions a Efe que es tracta d'un document excepcional, per tractar-se de la segona vegada que s'obtenen imatges d'aquest misteriós animal estant encara viu.

Es tracta de l'exemplar de femella d'Architeuthis que va ser localitzat divendres passat, 30 de setembre, surant en aigües de la platja de Bares per uns particulars que van creure haver-la vist encara viva, i que ara es constata que era cert que seguia amb les seves constants.

El president del CEPESMA relata que, després que es fes pública la troballa, va rebre la trucada d'un veí de Lleó i que divendres passat passejava d'hora pels voltants del port de Bares, a Galícia. El comunicant va relatar que va veure com alguna cosa s'estava movent a l'aigua i va començar a treure-li fotos i veure, segons explica Laria, "que un ésser grandiós el mirava, gira el seu cos, movia el seu ull observant-lo i canviava de color, com si es tractés d'un neó, a un intens vermell vinós ".

Javier Ondicol, que és com es diu l'autor de les fotografies, s'estava convertint, sense ni tan sols imaginar-ho, en la primera persona que capta instantànies d'un calamar gegant viu, amb excepció de les imatges obtingudes al Japó. "Una cosa inèdita que confirma alhora les creences que teníem sobre com va ser la seva arribada a la platja i la seva posterior mort, que també és una quelcom realment singular, ha indicat Luis Laria.

L'exemplar, que es creu que va resultar greument ferit per un atac d'un animal similar que finalment li va costar la vida, va ser traslladat al Parc de la Vida de Luarca, per ser sotmès a una necròpsia. Les primeres observacions de l'exemplar van oferir diverses sorpreses d'interès científic. "El seu estat de conservació, el percentatge epidèrmic, un ull intacte i el que ens esperava ocult sota l'abdomen, justificava la certesa que es trobava moribunda a la superfície de l'aigua", relata Laria.

Luis Laria va donar per descartada la captura accidental i va assegurar que tot sembla indicar que hi va haver una lluita entre "titans" que li va causar greus ferides. "Només tenim constància d'un atac similar i també aquí, a Astúries, concretament d'un exemplar surant també proper a la platja de Merón, a Villaviciosa", comenta el president del CEPESMA.

Possiblement, els danys d'aquest atac li van causar problemes tan considerables que va acabar pujant lentament a la superfície, deixant-se portar pels corrents i finalitzant la seva agònic periple a La Estaca de Bars.