Uns veïns han trobat una cria de calamar gegant d'uns 105 quilos de pes surant en aigües de la platja de Bares, a la Corunya, que conserva intacte un dels seus ulls, que, en el cas dels adults, arriba a tenir un diàmetre d'uns 20 centímetres, el més gran del regne animal.

Es tracta d'una femella de Architeuthis molt fresca que va ser localitzada surant en aigües de la platja de Bares per particulars que van donar l'avís a la Coordinadora per a l'Estudi dels Mamífers Marins de Galícia (CEMMA).

L'exemplar, que es creu que va resultar greument ferit per un atac d'un animal similar que finalment li va costar la vida, ha estat traslladat al Parc de la Vida de Luarca, on serà sotmès a una necròpsia. Es tracta del quart exemplar que conservarà el Parc de la Vida aquest any, segons ha explicat a Efe el director de les instal·lacions i president del col·lectiu ecologista CEPESMA, Luis Laria.

L'Institut d'Investigacions Marines de Vigo i membres de CEMMA participaran en la necròpsia que es realitzarà a Luarca. Les observacions de les últimes hores de l'exemplar va oferir diverses sorpreses d'interès científic, segons ha indicat.

Tot i que és molt poc habitual, aquesta femella presumiblement va arribar a la cala portuària encara viva, segons va relatar la persona que va informar de la troballa. "El seu estat de conservació, el percentatge epidèrmic, un ull intacte i el que ens esperava ocult sota l'abdomen, justifica la certesa que es trobaria moribunda a la superfície de l'aigua", ha relatat Laria.

En procedir a la seva neteja i preparació per a conservació es va poder constatar la presència d'una important quantitat de fixacions de ventoses de diferents diàmetres en diverses parts del seu cos amb especial incidència a la zona abdominal i acumulacions de col·lagen. A més, també en el costat dret i perforant completament el mantell a l'altura de la brànquia corresponent, l'animal pateix un orifici amb estrips i pèrdua de massa muscular de 8 centímetres. També a la zona dorsal s'observen estrips mes superficials en un mateix sentit i gairebé en paral·lel.

A priori, Laria ha donat per descartada una captura accidental i ha assegurat que tot sembla indicar una lluita entre "titans".

"Només tenim constància d'un atac similar, el d'un exemplar que va ser trobat surant prop de la platja de Merón, a Villaviciosa", ha comentat el president del CEPESMA. Possiblement, els danys d'aquest atac li van causar danys tan greus que va acabar pujant lentament a la superfície, deixant-se portar pels corrents i va finalitzar el seu agònic periple a la població d'Estaca de Bares.

"La vida dels calamars gegants, complexa i desconeguda en el seu comportament social i en molts altres camps, seria encara més ignorada si no analitzéssim els seus cadàvers, per tant, hem d'incidir cada vegada més en la importància de la informació immediata dels albiraments per procedir al seu estudi ", ha assenyalat Laria.