Una parella valenciana ha hagut de tornar avui a la seva mare biològica a un nen de quatre anys que van acollir en preadopció quan només tenia un any i mig per complir l'execució provisional d'una sentència de l'Audiència provincial d'Oviedo que ja ha estat recorreguda davant el Tribunal Suprem.

Els pares preadoptius del petit Joan, Noelia Estornell i Albert Bordes, han complert aquest matí el mandat judicial i a les 10 hores han lliurat al nen després de retirar-li la justícia la custòdia del menor i lliurar-la a la seva família biològica resident d'Oviedo.

Enmig d'un núvol de periodistes i càmeres de televisió, i en presència d'una desena d'amics, entre llàgrimes i amb veu trencada, la parella de Sueca ha entrat a la Comandància de la Guàrdia Civil a Patraix i ha lliurat al nen, de quatre anys i al que tenen en acollida des dels 18 mesos, a les autoritats.

Entre sanglots, els pares adoptius cridaven que era una "barbaritat" la decisió presa per una jutge d'Oviedo.

La presidenta de l'Associació adoptant, Ruth Martínez, ha assenyalat que la dramàtica situació viscuda avui es deu a la "aberració que suposa el sistema de protecció del menor en la justícia espanyola".

Així mateix, cap a les 10.15 hores arribava la mare biològica de Joan, Maria José Abeng, amb l'àvia del menor, que no van voler fer declaracions a la premsa i van ser rebudes amb crits de "Justícia!" per part dels amics de la parella adoptiva.

Els companys i familiars de Noelia i Alberto van mostrar durant tot el moment tres pancartes amb els lemes molt emotius. En una d'elles es podia llegir: "Volem al príncep de caramel amb nosaltres".

"La mare no ha canviat de vida"

L'advocat de la parella, Enrique Vila, ha assegurat que suposa una "aberració jurídica" i un "error gravíssim" del jutge de l'Audiència provincial que la sentència s'executi tot i que ha estat recorreguda i s'ha demanat la seva suspensió.

"Això no és una guerra contra la mare biològica o els pares acollidors, cal posicionar-se per l'interès del menor, i el seu benestar és estar amb els pares acollidors", ha assenyalat el lletrat.

Vila ha explicat que també hi ha una nova demanda de privació de pàtria potestat contra la mare biològica del menor, perquè un informe de juliol de 2016 assenyala que, segons testimonis, suposadament ha tornat a ser vista en estat d'embriaguesa, seminua i acusant la seva parella de maltractament.

"No ha canviat de vida", ha assegurat l'advocat valencià, que ha indicat que coneix bé l'expedient i als pares acollidors, Albert Bordes i Noelia Estornell, i "on està bé el menor és on està ara".