El ple del Congrés dels Diputats ha tornat a rebutjar aquest divendres al vespre en segona votació la investidura del candidat del Partit Popular, Mariano Rajoy, com a president del govern espanyol. El resultat d´aquesta segona votació ha estat el mateix que el de fa 48 hores ja que Rajoy no ha aconseguit cap suport més. Ha rebut novament 170 vots a favor, que inclouen els dels 137 diputats del PP, els 32 de C's i el de la diputada de Coalició Canària. En contra, 180 vots de la resta de forces parlamentàries, entre les quals PSOE, Units Podem, ERC i el PDC, al grup mixt aquesta legislatura. Així, el candidat popular no ha aconseguit la majoria simple que necessitava en la segona volta, és a dir més vots a favor que en contra, i es manté el bloqueig polític a l´Estat.

Els diferents grups parlamentaris han seguit el guió previst i han mantingut les seves posicions 48 hores després de la votació de dimecres al vespre. El president del govern espanyol en funcions necessitava arribar a la majoria simple per a la seva reelecció, però res feia pensar que cap diputat pogués canviar el sentit del seu vot perquè les posicions de les diferents forces polítiques estaven molt marcades. Aquest divendres, onze abstencions eren suficients perquè Rajoy superés el debat d'investidura, però no les ha aconseguit.

La votació de dimecres, la primera, va engegar el compte enrere de cara a unes terceres eleccions. Dos mesos que conclouen el proper 31 d'octubre, durant els quals hi ha temps perquè el Rei encomani la tasca de formar govern a un nou candidat o repeteixi l'encàrrec a Rajoy. Si ningú supera la investidura, l'1 novembre quedarien convocades formalment les eleccions que se celebrarien 55 dies després, el 25 de desembre. Tot i que el PP ha assegurat que no posaran "cap obstacle" a modificar la llei electoral per evitar que unes terceres eleccions caiguin per Nadal i es puguin celebrar el 18 de desembre.

Les eleccions basques i gallegues del proper 25 de setembre seran un dels elements que poden modificar el taulell de joc polític i provocar nous equilibris les properes setmanes per desbloquejar la formació d'un nou govern a l'Estat. Amb tot, l´opció més viable és la repetició d'unes noves eleccions a dia d´avui. Malgrat això, el PSOE ja ha obert la porta a convocar un nou Comitè Federal per discutir les passes a seguir després de la investidura fallida de Rajoy.

Per la seva banda, el Partit Popular ja ha convocat per demà mateix el Comitè Nacional de la formació, just abans que el president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, marxi cap a la Xina per participar a la cimera del G-20. Els populars valoraran la viabilitat de mantenir l´acord de 150 mesures subscrit amb Ciutadans i si Rajoy ha de seguir intentant aconseguir els suports necessaris per enfrontar-se a una nova investidura.

Ciutadans ja ha donat per trencat el pacte amb el PP, tot i que s´ha obert a reeditar-lo. El president de la formació taronja serà aquest cap de setmana al País Basc i a Galícia on podria donar detalls de les passes que seguirà les pròximes setmanes.