El president en funcions del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha garantit que seguirà treballant per formar govern encara que fracassi en la investidura d'aquesta setmana. Després que el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, li hagi reiterat el 'no' dels socialistes durant la reunió d'aquest dilluns al Congrés dels Diputats, el cap de l'executiu estatal ha subratllat que, "per responsabilitat", no deixarà d'intentar-ho. La reunió amb Sánchez no ha arribat ni a la mitja hora i les posicions es mantenen completament allunyades. Rajoy ha traslladat a Sánchez la responsabilitat d'evitar unes terceres eleccions en un any: Li he dit que si anem un altre cop a eleccions correm el risc que, amb raó, ens comencin a prendre a broma". La presentació dels pressupostos generals de l'Estat és el capítol més urgent, però Rajoy ha subratllat que si el govern segueix en funcions, podria perillar la recuperació econòmica.

"El diàleg per Espanya mai és prescindible", ha subratllat Rajoy, quan se li ha preguntat pels nuls resultats de la reunió que ha mantingut aquest dilluns amb Sánchez. El líder del PP ha reiterat que ell ha complert amb la responsabilitat que el Rei li havia encomanat i que ara pertoca al PSOE "desbloquejar" la situació i permetre que hi hagi nou govern a l'Estat. "És de sentit comú", ha recalcat.Sense un president investit i un govern amb les màximes atribucions, Rajoy ha advertit que la recuperació econòmica es podria veure afectada i que Espanya tindria dificultats per complir amb els compromisos adquirits amb la Unió Europea.

"És urgent (formar govern), perquè hem de complir els nostre compromisos i presentar uns pressupostos generals", ha assenyalat. "Sempre he dit que el més sensat era una coalició a tres, amb C's i el PSOE. Però si el PSOE no vol, almenys hauria de permetre desbloquejar aquesta situació", ha insistit. Rajoy es presentarà a la investidura que comença aquest proper dimarts amb 170 vots a favor garantits. Necessita 6 vots més per ser investit dimecres en primera votació o onze abstencions per aconseguir la majoria simple divendres en segona votació.

El president en funcions ha assumit que té poques opcions de sortir investit aquesta setmana, però ha garantit que ho seguirà intentant perquè, amb 52 diputats més que el segon partit a la cambra baixa, "el PP ha de ser qui governi".Encara que el "bloqueig" de Pedro Sánchez es mantingui, Rajoy no té previst parlar amb cap altre dirigent socialista per intentar fer canviar d'opinió el partit. El president del PP ha explicat que "només" es reunirà amb Sánchez, perquè és la persona que els socialistes han escollit per representar-los. En tot cas, ha insistit que no reclama un 'sí' sinó l'abstenció dels socialistes i els ha recordat que altres candidats a la presidència no van obtenir tants vots a favor.