El Bisbat de Segorbe-Castelló ha obert expedient informatiu a un rector d'Onda, Castelló, que el 30 de juliol va beneir el matrimoni de dues dones. El bisbe, Casimiro López, ha intervingut personalment en considerar que l'actuació del capellà contradiu "greument" la doctrina de l'Església, per la qual cosa estudiarà l'adopció de mesures disciplinàries.

L'acte es va celebrar al temple de Sant Bartomeu amb el títol "Benedicció de l'amor". Vestides de blanc, Carmen i Lucía van rebre la benedicció del rector José García, amic de la parella, dies després de contraure matrimoni civil. L'acte, al que van acudir familiars i amics, va tenir continuïtat en un restaurant de la Vall d'Uixó.

Aquest diari va poder contactar amb Carmen, que va recalcar que la cerimònia forma part de l'esfera privada i familiar i va eludir pronunciar-se sobre la polèmica. A més, va mostrar la seva sorpresa per la difusió a través d'Internet d'imatges de l'acte i fins i tot del targetó que es va remetre als convidats.

La benedicció de l'amor de les dues dones ha posat en el punt de mira al rector. El Bisbat de Sergorbe-Castelló va penjar ahir al seu web un comunicat informant dels passos que ha seguit després de conèixer els fets. Primer va ser el vicari general el que es va reunir amb el capellà per requerir-«informació completa sobre l'esdevingut i sobre el desenvolupament de l'acte». En aquesta entrevista, José García va puntualitzar que no es va tractar d'una celebració del matrimoni sinó d'una benedicció. A continuació, va entrar en escena el bisbe, Casimiro López, advertint al capellà de la «gravetat del fet», encara que es tractés d'una benedicció.

Segons el comunicat, el rector va reconèixer davant el bisbe el "greu error de la seva actuació, que va estar motivat per una aplicació errònia de la misericòrdia en no haver distingit l'acollida i acompanyament pastoral de les persones" i "l'aparent aprovació d'una unió que l'Església no pot aprovar ". Per tot això, el capellà va demanar perdó a l'Església "i a tots aquells per als quals la seva actuació pogués ser motiu d'escàndol", segons diu el comunicat. García promet que "mai més repetirà una actuació igual o similar". Malgrat el penediment, el Bisbat ha obert un procés informatiu per determinar si s'adopten les mesures disciplinàries recollides en el Codi de Dret Canònic.

Des de la diòcesi han recalcat que el Catecisme de l'Església Catòlica recull que "tota persona, independentment de la seva tendència sexual, ha de ser respectada en la seva dignitat i acollida amb respecte, procurant evitar tot signe de discriminació injusta, i particularment, qualsevol forma d'agressió i violència ".

No obstant això, respecte de l'equiparació de les unions entre persones homosexuals amb el matrimoni, van invocar una exhortació apostòlica del Papa Francesc que resa que "no hi ha cap fonament per assimilar o establir analogies, ni tan sols remotes, entre les unions homosexuals i el designi de Déu sobre el matrimoni i la família ". Per tot això, el Bisbat conclou que "contradiu greument aquesta doctrina de l'Església Catòlica no només pretendre celebrar davant l'Església un matrimoni entre persones del mateix sexe, sinó també presidir la celebració de la benedicció d'una unió civil prèvia entre persones del mateix sexe ".