El líder del PP, Mariano Rajoy, ha acceptat aquest dijous l'encàrrec que li ha fet el rei Felip VI perquè formi govern, però ha demanat poder disposar abans d'un període de reflexió que li permeti buscar els suports necessaris per superar la investidura. No ha descartat la possibilitat que finalment no se sotmeti a criteri del Congrés si constata que no disposa de prou vots. "No convé avançar esdeveniments", ha dit en resposta a les preguntes dels periodistes a La Moncloa sobre aquesta qüestió. Així ho ha anunciat en una roda de premsa on ha tornat a reclamar a la resta de formacions que "col·laborin" per evitar "el fracàs" d'unes noves eleccions. Ha avançat que obrirà una nova ronda de contactes i negociacions on prioritzarà les formacions "constitucionalistes" per formar un govern "moderat", i ha assegurat que el "desafiament" del Parlament amb l'aprovació de les conclusions de la Comissió d'Estudi del Procés Constituent és un dels "arguments poderosos" que fan urgent la formació d'aquest govern.

El líder del PP situa de nou la pressió a la resta de formacions a qui aquest dijous ha emplaçat a actuar amb "responsabilitat" per evitar el "bloqueig" institucional de l'Estat. Ha recordat que ell va guanyar les eleccions amb més suports que als comicis del 20-D i ha destacat la necessitat imperiosa d'aprovar el sostre de despesa, les directius europees i els pressupostos del 2017.

També per afrontar el "greu desafiament a l'ordre constitucional" per part "d'alguns òrgans" del Parlament de Catalunya. Segons Rajoy, el seu govern actuarà "com sempre" en "defensa de les institucions i drets de tots els espanyols", i "complirà amb la seva obligació", però la situació a Catalunya demostra la necessitat de conformar un govern a l'Estat.

Per aquest motiu ha promès que "demà mateix" obrirà una ronda de contactes on prioritzarà els partits "constitucionalistes", és a dir, PSOE i C's. El seu primer objectiu és "negociar un eventual programa de govern" perquè "una majoria dels espanyols comparteixen la defensa de la unitat i la sobirania nacional, la defensa de les llibertats i la lluita contra el terrorisme".

Seria, ha dit, un govern "moderat" i "estable" que hauria de tenir "un programa definit" i "un calendari per dur-lo a terme". Amb tot, ha apuntat que "si no és possible aquesta opció", també està disposat a "explorar la possibilitat d'un govern en minoria només amb els suports del PP", tot i que aquesta fórmula "només és possible si la resta de grups garanteixen una lleialtat mínima".

"Un termini raonable de temps"

Conscient que no pot aconseguir aquests suports de manera imminent, ha demanat poder disposar d'un "termini raonable de temps" per informar el monarca dels resultats en les negociacions i de "si està en condicions o no de formar govern".

En tot cas ha advertit que aquest període "raonable" no pot afectar el compliment dels compromisos europeus , l'aprovació del sostre de despesa o dels pressupostos del 2017, fet que fa preveure que serà curt. Ha declinat donar "una data concreta".

Si es presenta a la investidura o no podrà dependre de com fructifica aquest termini, perquè a preguntes dels periodistes Rajoy s'ha negat a confirmar que se sotmetrà al criteri de la cambra en el cas que no disposi dels suports suficients per superar la votació.

Rajoy ha evitat d'aquesta manera repetir la seva actuació del passat 22 de gener del 2016, quan va declinar la proposta del monarca adduint manca de suports. Confia que en aquesta ocasió la urgència dels pressupostos i la impossibilitat de fer uns tercers comicis facin decantar el PSOE cap a una abstenció que li donaria la clau de La Moncloa.

És la mateixa estratègia que va intentar Pedro Sánchez abans de sotmetre's al debat: quan l'aleshores president del Congrés, Patxi López, li va donar tres setmanes de marge per teixir un acord amb Podem i C's que finalment es va demostrar impossible.

De moment, només disposa del vot favorable dels seus 137 diputats. Aquest mateix dijous, en rodes de premsa al Congrés, Sánchez ha insistit que la seva formació "no donarà suport a allò que vol canviar", Iglesias ha descartat cap altra posició que un 'no' i Rivera ha apuntat que la seva és una abstenció purament tècnica.