La coordinadora general del PDC, Marta Pascal, ha deixat oberta la porta a celebrar un referèndum unilateral d'independència i, després de fer pinya amb Francesc Homs pel seu paper en el 9N, ha recolzat portar al pròxim ple del Parlament les conclusions de la comissió del procés constituent.

Marta Pascal ha comparegut avui en roda de premsa després de la primera reunió de la direcció que ella lidera, que ha presidit Neus Munté com a vicepresidenta de la formació -el president Artur Mas no hi ha assistit- i a la qual ha estat convidat Francesc Homs.

Una de les primeres decisions que ha pres la nova direcció del partit, acabat de néixer i hereu de CDC, és citar-se el 18 de setembre per acudir en suport del portaveu del PDC al Congrés en la seva declaració davant el Tribunal Suprem pel 9N, davant la "persecució" des de l'Estat, ha denunciat Pascal.

Al mateix temps, Pascal ha expressat la "plena confiança" del seu equip amb la gestió d'Homs a la Cambra Baixa, després de la polèmica de la setmana passada per la votació de la Mesa del Congrés en la qual membres de l'actual direcció van criticar el paper de l'exconseller.

Preguntada per la possibilitat d'incorporar al full de ruta sobiranista un referèndum unilateral, ha afirmat també que "és una possibilitat que no descartarem, encara que té alguns riscos".

En tot cas, Pascal ha fet una crida a la CUP, de cara a la qüestió de confiança de setembre al president Carles Puigdemont, a concretar si "estan entre els que construeixen o els que bloquegen".

El PDC defensa que JxSí i Govern acordin la data de la qüestió de confiança

El PDC defensa que JxSí i Govern acordin la data de la qüestió de confiança

Pascal ha afirmat, també, que "hauria de ser perfectament viable i possible" debatre aquesta setmana les conclusions de la comissió del procés constituent en el ple del Parlament, malgrat l'advertència del Tribunal Constitucional, encara que ha deixat la decisió en mans del grup parlamentari de Junts pel Sí, que el PDC (exCDC) comparteix amb ERC.

Els republicans, de la seva banda, han proposat avui que la qüestió de confiança se celebri abans de la Diada de l'11 de setembre, més tard que la previsió inicial del president català, Carles Puigdemont, que meditava situar-la en la segona quinzena del mes.

Pascal no ha entrat en polèmica i ha subratllat que caldrà buscar un "moment concret" de setembre, però ha demanat no "despistar-se" de l'important, que, segons el seu parer, és saber si la CUP "suma per a la viabilitat" del procés sobiranista, ja que els seus vots són necessaris perquè Puigdemont pugui superar la qüestió de confiança i evitar noves eleccions.

La líder de la nova direcció del PDC escollida a les primàries de dissabte passat ha confiat en que amb la qüestió de confiança es podrà "enfortir" un full de ruta sobre la que creu que no tindrà "cap efecte" el desenllaç de les negociacions del nou Govern central, en les que els grans partits nacionals, ha dit, juguen "al frontó llançant-se les culpes".

Després de la polèmica de la setmana passada en la votació dels parlamentaris convergents per a la Mesa del Congrés, la portaveu ha reiterat que el seu partit no té "cap pacte amb el PP" ni recolzarà a Mariano Rajoy per a la investidura, perquè aquesta formació, ha dit, és la que "persegueix per haver posat les urnes".

Un dels membres de la nova direcció, l'alcalde d'Igualada (Anoia), Marc Castells, va ser especialment crític amb Homs la setmana passada, pel secretisme de les votacions, i va afirmar que "no es pot tractar a la gent d'idiota".

Homs ha negat avui novament que el PDC facilités l'elecció d'Ana Pastor com a presidenta del Congrés, encara que ha insistit que "el vot és secret".

En clau interna, la direcció, reunida a la nova seu del carrer Provença, ha aprovat el calendari per a l'elecció dels presidents de les federacions i les agrupacions comarcals, que es faran per primàries el 30 de setembre i l'1 d'octubre.

En aquests dos dies se celebrarà igualment la segona volta per a l'elecció de la defensora de les persones associades entre les dues finalistes: Iolanda Garcia i Iolanda Aguilar.

La nova direcció de 12 membres també ha decidit crear un comitè d'enllaç entre partit i institucions per coordinar el missatge polític.