El Tribunal de Comptes ha alertat aquest dijous de "deficiències" en el control de la Seguretat Social el 2014 sobre la mort de pensionistes la prestació dels quals seguia pagant, així com de "retards" en la reclamació de cobraments indeguts de prestacions, el que ha provocat la prescripció d'alguns deutes.

El Ple del Tribunal ha aprovat l'"Informe de fiscalització dels procediments de gestió i control dels deutors per prestacions de l'Institut Nacional de la Seguretat Social, exercici 2014" en el qual també s'ha detectat una "deficient comunicació" entre l'INSS i la Tresoreria.

En concret, en un dels paràgrafs, s'explica que "un total de 29.321 perceptors, les pensions dels quals sumen, almenys 25.297.000 euros, figuren amb el mateix DNI a la nòmina de desembre de 2014 i com a morts a la base de dades de l'INE ".

L'informe adverteix de les "llacunes" en el control que l'INSS realitza sobre la mort dels perceptors d'una pensió, és a causa, sobretot, de les "mancances" en la informació que remeten la Direcció General dels Registres i del Notariat i l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

També atribueix als criteris establerts per l'INSS per efectuar l'encreuament informàtic, "que no garanteixen que a partir de la informació disponible es detectin i es donin de baixa a tots els pensionistes morts".

Dades sense contrastar

El Tribunal afirma que l'INSS no té establert un control de vivència dels beneficiaris d'una pensió "i les entitats financeres col·laboradores en l'abonament de les pensions tampoc s'efectuen de manera sistemàtica aquest control".

Aquestes "llacunes" han determinat que durant el període 2012-2014 hagi prescrit el dret a reclamar els deutes per un import d'almenys, 10.280.000 d'euros.

Per això, el Tribunal insta les entitats financeres a que efectuïn un control de vivència dels pensionistes i que remetin la corresponent comunicació, ia les direccions provincials a què realitzin de manera sistemàtica un control, almenys trianual, per tal d'interrompre el termini perquè operi la prescripció.

En relació a la detecció dels deutors per cobraments indeguts de prestacions, s'assenyala que s'estaven reclamant amb dos anys de retard els complements a mínims de les pensions percebuts indegudament per incompatibilitat amb els ingressos del beneficiari.

Segons assenyalen, això suposa un risc de cobrament indegut del complement a mínims en els anys successius, ja que la normativa vigent no permet la suspensió cautelar en els casos de reincidència.

Cobraments indeguts

En relació a la recuperació del deute per cobraments indeguts de prestacions, segons les dades de l'inventari de deutors, a 31 de desembre de 2014, el deute comunicada per l'INSS a la Tresoreria General de la Seguretat Social (TGSS) per la seva gestió de cobrament ascendia a 71.683.000 euros, corresponent a 58.133 expedients.

Però durant la fiscalització, aquest inventari va ser remès a la TGSS perquè confirmés la seva informació, i aquesta va comunicar que l'import del deute que ella estava gestionant ascendia a 15.289.000 euros, corresponents a 174.047 expedients.

"Aquesta significativa diferència indica que hi ha una deficient comunicació entre les dues entitats, així com que hi ha el risc que el saldo de l'inventari de deutors per prestacions no reflecteixi la seva situació real", conclouen.