La fins ara ministra de Foment en funcions, Ana Pastor, ha estat elegida aquest dimarts presidenta del Congrés dels Diputats gràcies a l'acord assolit entre el PP i C's. S'ha imposat en segona votació per 169 vots (137 del PP i 32 de C's) davant el candidat del PSOE, Patxi López, que ha aconseguit 155 vots (PSOE i Podem). ERC, CDC, PNB i la resta de formacions han votat en blanc. L'elecció de Pastor és fruit de l'acord que el PP i C's van anunciar aquest dilluns que els atorga també el control de la Mesa del Congrés. Si el resultat de les següents votacions és el pactat, els populars disposaran de tres llocs a l'òrgan de govern de la cambra (Pastor, Alícia Sánchez-Camacho, que ascendeix a vicepresidenta en detriment de Célia Villalobos, i Rosa Romero), mentre que C's, a qui no li'n correspondria cap, en manté dos (Ignacio Prendes com a vicepresident i Patricia Reyes). Entre els dos sumen cinc dels nou vots de la Mesa, majoria absoluta. El PSOE disposarà de dos llocs i Podem dels altres dos. Cap formació minoritària té representants a l'òrgan de govern.

Pastor ha estat elegida a la sessió constitutiva de la XII legislatura que ha començat a les deu del matí, quan s'ha constituït la Mesa d'Edat formada per Maria Teresa Lara (PP) i els dos diputats més joves: Maria Such (PSOE) i Nagua Alba (Podem). Seguidament s'ha fet l'elecció pel sistema d'urna per crida, on cada diputat podia escriure un únic nom a la papereta i és elegit president el diputat que obtingui majoria absoluta.

El guió previst s'ha acomplert durant la primera votació, on cap candidat ha aconseguit la majoria absoluta necessària. El PP i C's han votat a Pastor, el PSOE a Patxi López, Podem a Xavier Domènech i CDC a Francesc Homs. El resultat també ha estat l'esperat: Ana Pastor ha aconseguit 169 vots, Patxi López 85, Xavier Domènech 71, i Francesc Homs 8. La resta de diputats (17) han votat en blanc.

L'alternativa al control de la Mesa per part de la dreta passava per un acord entre les forces d'esquerres en segona volta que requeria el suport de CDC i ERC, i que finalment no s'ha fet realitat. El PSOE ha votat el seu candidat, Patxi López, i Podem -que havia votat el portaveu d'En Comú Podem, Xavier Domènech en primera votació- també ha donat el seu suport a Patxi López. Però els vots en blanc d'ERC, CDC i PNV, entre altres, han mantingut el candidat socialista en segon lloc.

El resultat de les votacions de la presidència i de la Mesa donarà a les formacions de la dreta el control absolut de l'òrgan de govern de la cambra, que és qui ordena els debats i decideix si s'accepten, o no, preguntes i iniciatives legislatives. També és qui decidirà si CDC disposa o no de grup, i qui marcarà el criteri de les peticions de compareixences dels ministres i del president del govern espanyol, un punt polèmic la passada legislatura.

Tal com va passar després de les eleccions del 20-D, la cambra comença la legislatura sense un horitzó cert pel que fa a la formació del govern i sense que hagi quedat clar com es formaran les comissions que han de tenir un nom igual al dels ministeris del nou executiu.

En aquesta ocasió, però, no s'han vist les escenes d'ara fa sis mesos, quan els diputats de Podem van acaparar les imatges de televisió gràcies, entre altres, a la presència a la cambra del fill de Carolina Bescansa. La immensa majoria dels diputats repeteixen respecte a les últimes eleccions. Els partits només han incorporat 33 noms nous als 350 escons.

La incògnita de CDC

ERC i CDC han quedat de nou exclosos de la composició de la Mesa i sobre CDC plana també la incògnita de si podrà formar grup parlamentari o no. La formació de Francesc Homs es va quedar a un punt percentual d'arribar al 15% dels vots al conjunt de Catalunya, fet que li hauria garantit automàticament un grup a la cambra. La qüestió queda ara en mans de la Mesa i depèn de la voluntat de les formacions majoritàries a l'òrgan de govern.

Malgrat que PP i PSOE han expressat la seva disposició a fer possible que CDC disposi de grup, caldrà veure quins fórmules exploren per fer-ho possible. Les mateixes formacions es neguen a facilitar el grup d'En Comú Podem i la resta de confluències de Podem. Tot plegat s'ha de conèixer en els cinc pròxims dies, que són els que estableix el Reglament perquè es constitueixin els grups parlamentaris.

Podem no renuncia a formar els seus grups parlamentaris per separat, tot i que les confluències de Podem tenen tancades les portes a aquesta petició per la negativa de PP, C's i PSOE. Tal com van fer la passada legislatura, aquestes tres formacions esgrimeixen l'article del Reglament que estableix que no es pot formar un grup parlamentari diferenciat al d'una força a la que no s'ha enfrontat a les eleccions.